Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Blev du extremt stressad när börsen rasade?

Efter det brutala börsraset i mars rekylerade börsen upp kraftfullt i april. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen nu inte backat mer än drygt 12 procent. Det är inte så farligt med tanke på att den steg 27 procent förra året, och att vi befinner oss i den djupaste lågkonjunkturen i modern tid. Utvecklingen för amerikanska storbolagsindex S&P 500 ser ungefär likadan ut, medan Nasdaq-index, där de stora teknikbolagen är noterade, har klarat sig bättre. Nedgången summerar inte till mer än drygt 4 procent sedan årsskiftet. Även om teknikbolagen också drabbas av recessionen så skyndar samtidigt karantän och reseförbud på den digitala omställningen, vilket blir en positiv drivkraft.

Vi befinner oss i en djup lågkonjunktur som inte liknar något vi tidigare varit med om. BNP-tillväxten har tvärnitat och inköpschefsindex pekar rakt ner i källaren. Hur är det möjligt att börsen stiger? Till att börja med är aktiemarknaden framåtblickande, medan makrostatistiken är bakåtblickande eller i bästa fall mäter läget här och nu. Marknaden räknar alltså med att även om lågkonjunkturen blir väldigt djup, så blir den inte särskilt långvarig. Redan i slutet av året väntas ekonomin ha påbörjat en återhämtning och det tar marknaden fasta på.

Uppgången beror också på alla stöd och stimulanser som har satts in för att begränsa skadan nedstängningen orsakar. Enligt en rapport från Bank of America uppgår de samlade finanspolitiska stimulanserna nu till 8,4 procent av global BNP. Världens centralbanker har under samma period sänkt räntan totalt 69 gånger och köpt obligationer för 3 400 miljarder dollar. Det vi bevittnar är inget annat än en global ”all in” från centralbanker och regeringar. Man kommer göra vad som helst för att undvika att nedstängningen orsakar en långvarig depression.

Dessutom börjar ekonomin nu sakta öppnas upp igen. Från ett läge där stora ekonomier i princip varit frysta till is, så börjar aktiviteten öka. Det är också positivt. Sist men inte minst finns hoppet om medicinska genombrott i kampen mot coronaviruset. Över hela världen pågår forskning för att både hitta ett vaccin och mediciner som kan förkorta sjukdomstiden och minska dödligheten bland de som drabbas av coronavirus. Kan vi hantera sjukdomen bättre med nya läkemedel finns också mindre anledning till restriktioner vad gäller folksamlingar och resande. Människor behöver inte var lika rädda för att återgå till det normala.

Men frågan är om börsraset verkligen är över redan? Det är förstås omöjligt att veta, men förutsatt att marknaden har rätt och världen fortsätter att växa senare i år, så ligger kanske det värsta bakom oss. I takt med att svaga makrosiffror och bolagsrapporter fortsätter att rulla in det närmaste kvartalet så kan det säkert uppstå ny turbulens till och från. Men möjligen nådde vi botten redan under jätteraset i mars.

Om du tillhör den grupp som var extremt stressad när börsen föll så kan det vara ett tecken på att det är läge att se över risken i portföljen. Nu kanske det inte längre känns akut eftersom börsen gått så starkt och värdet på sparandet repat sig. Men det är precis därför du ska göra det nu, i lugn och ro, och inte i affekt när börsen rasar. Se över balansen mellan aktie- och räntesparande och se till att den är väl anpassad till hur länge du planerar att spara, och hur hög risk du tål. Räkna med att aktiesparandet kan och kommer att halveras i värde vid någon tidpunkt – det har hänt med jämna mellanrum historiskt, och det kommer garanterat att hända igen. Men låt det inte hindra dig från att spara i aktier. Även om börsen rasar i samband med kriser, så har den alltid repat sig efteråt. Det kommer den att göra i framtiden också.