Maria Landeborn

Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

En fröjdefull jul, eller nästa superspridarevent?

07 dec 2020

Riskaptiten är god och börsen fortsatte uppåt under veckan som gick. Samtidigt som alltfler börjar spekulera i ett möjligt tomterally på börsen är osäkerheten i närtid hög, och julen kan bli nästa superspridarevent att hålla ögonen på.

Blir det ett vaccindrivet tomterally i år?

November blev en stark börsmånad tack vare en strid ström av positiva nyheter kring flera vaccin mot coronaviruset. Särskilt cykliska bolag utvecklades väl eftersom de har mest att vinna på att vi kan gå tillbaka till ett mer normalt liv senare under nästa år. Kursrörelserna var särskilt stora i hårt drabbade branscher som flyg, hotell och energi. Det är dock lite tidigt att blåsa faran över eftersom det lär dröja långt in i 2021 innan resandet ökar väsentligt, och potentiellt flera år innan resandet närmar sig samma nivåer som före krisen.

Två av de tre bolag som har presenterat effektiva vaccinkandidater (Pfizer/BioNTech och Moderna) har nu ansökt om nödgodkännande i både EU och USA. Pfizers vaccin är redan godkänt i Storbritannien och ska börja rullas ut redan under den här veckan till de mest utsatta grupperna, det vill säga sjukvårdspersonal och äldre. Amerikanska FDA ska påbörja granskningen av Pfizers vaccin nu på torsdag och ett möjligt godkännande väntas i mitten av december. I EU väntas ett godkännande senast den 29 december. När det gäller Modernas vaccin dröjer det sannolikt något längre då FDA väntas påbörja en granskning först den 17 december, för att sedan presentera ett resultat kring årsskiftet. I EU ska ett godkännande ges senast den 12 januari. Om allt går enligt plan så bör vi alltså ha åtminstone ett vaccin godkänt i USA redan före jul, och kanske kan det utlösa ett tomterally på börsen.

Julen – nästa riskevent på agendan

Trots starkt sentiment och stigande aktiemarknader så är osäkerheten i närtid alltjämt hög. Antalet coronasmittade ökar i USA efter Thanksgivning-helgen som ser ut att ha blivit en katalysator för ökad smittspridning. Det kan leda till att nya restriktioner träder i kraft vilket är negativt för tillväxten. I Europa ser situationen bättre ut och smittotalen fortsätter att sjunka, men det beror på att restriktionerna här har varit hårda och det kommer att synas i makrodata framåt. Julen är nästa riskevent eftersom den leder till ökat resande och mer samvaro inomhus mellan familjer och över generationer. På lite längre sikt finns dock hopp om en ljusare framtid. Med flera effektiva vaccin på marknaden inom kort och en massvaccinering som väntas starta kring halvårsskiftet nästa år, så är chansen god att vi inte behöver införa lika hårda restriktioner nästa höst och vinter. Det är vad aktiemarknaden fokuserar på för tillfället.

Vi har fortsatt en liten övervikt i aktier, och vi bedömer att den bästa strategin är att ha en exponering mot både strukturell tillväxt i form av snabbväxande It-bolag, och en cyklisk exponering mot bank och industri. Här och nu fortsätter den digitala omställningen i hög takt till följd av hårda restriktioner under ett antal månader framåt, men tack vare vaccinen kommer pendeln gradvis att börja svänga över mot mer cykliska delar av marknaden.

Vad gör ECB på torsdag?

På makrofronten väntas inflationsstatistik, ZEW-index, Michiganindex och antal nyanmälda arbetslösa i USA bli veckans höjdpunkter. På torsdag håller ECB ett nytt penningpolitiskt möte och Christine Lagarde har vid flera tillfällen guidat för att ökade stimulanser är att vänta. Det är positivt för sentimentet på marknaden, förutsatt att man lever upp till förväntningarna. En liten chans finns också att det kan komma något positivt kring förhandlingarna om stimulanser i den amerikanska kongressen – men vi har väntat länge på ett resultat och det kan mycket väl fortsätta dra ut på tiden.
Den 10-11 håller EU ett nytt toppmöte och på agendan står återhämtningsfonden och Brexit. Om Storbritannien och EU kommer överens om ett avtal de närmaste dagarna så kan det i så fall godkännas på mötet. I övrigt håller vi koll på smittspridningen i Europa och USA, eventuella nya restriktioner samt hur processerna kring en vaccinering mot coronaviruset fortskrider.