Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Boktips till hängmattan: 21 lärdomar från The Psychology of Money 

  1. Kärnkraftverket i Fukushima byggdes för att motstå den värsta jordbävningen i historien. Men de tänkte inte på att den värsta historiska händelsen var en unik händelse, som inte hade någon föregångare. Gör inte misstaget att anta att unika händelser bara är en del av historien.
  2. Ta inte risker som kan ruinera dig. Om något har 95% sannolikhet att gå bra betyder det att det finns 5% risk att det inte gör det. Du kommer nästan säkert uppleva den risken någon gång i ditt liv, och om kostnaden för den risken är att du blir ruinerad är det inte värt det.
  3. Buffetts förmögenhet kopplas ofta till hans fina investeringar. Med all rätt – han har genererat en fantastisk avkastning. Men det finns en annan förklaring. Han började i tonåren, och har fortsatt till idag när han är över 90. Buffetts talang är investeringar. Hans hemlighet är tid.
  4. Många bolag är dåliga investeringar. Russell 3000 har mer än 73-faldigats sen 1980. Det är spektakulärt. Men 40 procent av bolagen i indexet misslyckades. De topp 7 procent av bolagen som genererade den högsta avkastningen kompenserade för alla förlorare. Missa inte vinnarna.
  5. Om du föddes 1970 i USA fick du se S&P 500 tiofaldigas från tonåren till 30-årsåldern. Om du föddes 1950 gick marknaden sidledes. Två grupper, där den enda skillnaden är när de föddes, kommer gå igenom livet med helt olika syn på aktiemarknaden. Privatekonomi är mer privat än ekonomi.
  6. Medianhemmet i USA växte från 91 kvadratmeter 1950 till 226 kvadratmeter 2018. Genomsnittshemmet i USA har idag fler badrum än bosatta. Våra bilar är snabbare och effektivare, tv-apparaterna är billigare och har bättre skärpa. Men när det gäller vår tid har vi inte gjort samma framsteg.
  7. Förr stämplade de flesta ut från jobbet. Byggde du bilar på 1950-talet fanns det inte mycket du kunde göra utanför arbetstid. Är ditt jobb idag att skapa en marknadsföringskampanj är ditt verktyg ditt huvud och ditt huvud lämnar du aldrig. Vi har friare jobb men mindre fritid.
  8. Förmögenhet är sakerna du inte ser. Den dyra bilen du inte köpte, klockan som inte sitter på armen, kläderna du avstod från och förstaklassbiljetten som blev ekonomiklass. Men det är inte så vi tänker oss en förmögenhet, eftersom det är svårt att fokusera på det du inte ser.
  9. Sångaren Rihanna gick nästan i konkurs efter att hon hade spenderat för mycket pengar. Hon valde att stämma sin finansiella rådgivare. Rådgivaren svarade: ”Var det verkligen nödvändigt att berätta för henne att om du spenderar pengar på prylar, kommer du ha prylar och inte pengar?”
  10. Du bygger en förmögenhet genom att hålla nere kostnaderna. Det ger frihet. Möjligheten att göra vad du vill, när du vill, med vem du vill, så länge du vill, är ovärderlig. Det är den högsta utdelningen som pengar ger.
  11. Utfall styrs inte enbart av din ansträngning. Världen är för komplex för att 100% av dina handlingar ska bestämma 100% av dina utfall. Men eftersom det är svårt att mäta tur och oförskämt att påpeka att någons framgång är tur, bortser vi från turens roll vid positiva utfall.
  12. 1968 gick ca 300 miljoner människor i världen i gymnasiet. 18 miljoner bodde i USA. 270 000 bodde i delstaten Washington. Ca 100 000 bodde i närheten av Seattle. 300 gick på Lakeside. En på miljonen att hamna på en gymnasieskola som hade en dator. Bill Gates var en av dem.
  13. Volatilitet är priset du betalar för att få avkastning. Volatilitet är inte ett straff. Att förstå skillnaden är viktigt för att du ska orka hålla fast vid dina investeringar, och ta del av aktiemarknadens avkastningspotential över tid. Det är ett pris värt att betala.
  14. På förstasidan av Forbes Magazine kommer det inte finnas investerare som fattade bra beslut men hade otur med utfallet. Däremot kommer det finnas förmögna investerare som fattade dåliga riskfyllda beslut och hade tur med utfallet.
  15. Bra investeringar handlar inte nödvändigtvis om att få den högsta avkastningen, eftersom de högsta avkastningarna tenderar att vara lyckoträffar som inte är lätta att upprepa. Bra investeringar handlar om att få en hyfsad avkastning som du kan bibehålla länge som möjligt.
  16. Den viktigaste delen av en plan är att planera för att planen inte går enligt plan. En plan är bara användbar om den överlever verkligheten. Och en framtid fylld av osäkerhet är allas verklighet.
  17. Det mesta har mindre än 100% chans att lyckas och risk uppenbarar sig när du hamnar på fel sida av ekvationen. Ett aktieköp som gick åt skogen kanske var ett dåligt beslut. Men det kan också ha varit ett beslut som hade 80% chans att bli bra, och 20% risk att inte bli det.
  18. Idén att tillgångar alltid har ett rationellt pris i en värld där investerare har olika mål och tidshorisonter har gjort mer skada än nytta. Priser som ser galna ut för en person kan kännas vettiga för någon annan. Ingen är galen. Alla spelar olika spel.
  19. Pessimism minskar skillnaden mellan alla potentiella utfall och ett utfall som du känner dig nöjd med. Kanske är det därför pessimismen är så förförisk. Dessutom låter optimism som att någon försöker sälja något, medan pessimism låter som att någon försöker hjälpa dig.
  20. En rationell investerare fattar beslut baserat på siffror. En rimlig investerare vet att känslor påverkar. Det som verkar rationellt kanske bara gör det svårt att hålla dig lugn när du behöver det. Få variabler är viktigare än förtroendet för din strategi när börsen kraschar.
  21. Den svåraste privatekonomiska färdigheten är att få målet att sluta flytta på sig. Men det är kanske den viktigaste. Om förväntningarna ökar när du uppnår mål, finns det ingen anledning att jaga mål. Arbete leder bara till mer arbete. Ett steg framåt flyttar målet två steg.