Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Börskoll från hängmattan – 4 saker som kan påverka börsen i sommar!

Sommar, sol och semester är såklart härligt, men några saker kan vara bra att ha koll på i hängmattan.

1.      Nummer ett är inflationen i USA. En gång i månaden släpps siffror över inflationen och den har stigit oväntat mycket inför sommaren. I maj uppgick inflationen i årstakt till 5 procent vilket är den högsta takten sedan finanskrisen. Fortsatt oväntat höga inflationstal kan orsaka oro på marknaden eftersom det ökar risken för att Fed kommer att behöva strama åt mer än planerat. Nyckelfrågan är om prisuppgången blir ihållande eller inte.

2.      Inflationen är dock bara ett av Feds nyckelmått, det andra är kopplat till arbetsmarknaden. I början av varje månad släpps en ny jobbrapport i USA där man presenterar arbetslöshet, sysselsättning och hur lönerna utvecklas. Den kan vara värd att ägna några minuter åt.

3.      En tredje viktig parameter är inköpschefsindex som är en bra ledande indikator för börsen. Inköpschefsindex, eller PMI, mäter hur snabbt ekonomin växer (om talet är över 50) eller krymper (om det är under 50) och det har varit på höga nivåer inför sommaren vilket speglar den kraftiga återhämtningen under våren. Håller styrkan i sig, eller börjar det så sakta trenda neråt under sommaren? I så fall kan det innebära lite mindre gynnsamma förutsättningar även för börsen.

4.      Sist men inte minst infaller som vanligt en rapportsäsong mitt i sommaren. Förra året var det andra kvartalet en riktig mardröm eftersom vinsterna rasade till följd av att ekonomin varit nerstängd stora delar av kvartalet. Det gör att ökningarna i år väntas bli väldigt stora procentuellt sett. Kolla vad bolagen säger om efterfrågan och orderingång, och lusläs uttalanden om framtiden.