Börskoll från hängmattan – det här bör du ha koll på

Nu är sommaren äntligen här. Aktiemarknaderna går in i ett lugnare tempo men det finns goda möjligheter att göra bra investeringar. Vi har listat 3 faktorer att ha koll på när börserna går in i semesterlunken.

Makroekonomiska händelser

Det är viktigt att följa med i de makroekonomiska händelserna under sommaren. Exempelvis kan centralbankernas beslut om räntehöjningar eller sänkningar, inflationsdata och arbetslöshetsrapporter påverka marknaderna. Håll koll på ekonomiska nyheter och analyser för att få en uppfattning om den allmänna riktningen för ekonomi och inverkan på dina investeringar.

Företagsrapporter

Vi går in i rapportsäsongen för första halvåret. Det är smart att hålla ett öga på rapporterna eftersom de ger viktig information om hur företagen går och vägledning kring hur bolagen ser på utfallet för hela 2023. Ta dig tid att ta del av analyserna innan du tar beslut om att köpa eller sälja aktier.

Semesterperiod

Många tar en välförtjänt semester, det gäller även investerare och andra aktörer på börsen. Det kan innebära att det blir en mindre aktiv handel och att kurserna kan röra sig snabbare än vanligt. Var extra uppmärksam på handelsvolymerna och se till att hålla dig uppdaterad om viktiga händelser och rapporter som kan påverka marknaden.

Men det kanske viktigaste av allt – glöm inte att det lönar sig att vara långsiktig. Så agera i inte i panik. Historiskt sett har pengar på börsen alltid gett positiv avkastning, sett över en tioårsperiod, och efter varje kris har det skett en återhämtning. Så om du inte behöver pengarna i närtid (och då ska de i alla fall inte vara på börsen), våga ligga kvar i dina investeringar även vid svängningar.
Och slutligen – se också till att ha en diversifierad, det vill säga blandad portfölj. Det finns alltid någon bransch som brukar utvecklas bra!

Podden Nextconomy

Lyssna på senaste avsnittet Börskoll i sommar