Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Danske Bank House View: Se förbi bruset

Vi lever i en värld där geopolitik ständigt står i centrum, och det har lett till stora kursrörelser på börserna i början av året. Oftast får geopolitiska händelser bara kortsiktiga konsekvenser för marknaden, och på längre sikt brukar makroekonomiska utsikter väga tyngre. För den som investerar långsiktigt finns det därför goda skäl att se förbi det kortsiktiga bruset.

Här kan du även ta del av en podd där vi fördjupar oss i vår investeringsstrategi.

– Trots den senaste tidens turbulens ser vi goda möjligheter för globala aktier att ge en positiv avkastning i år. Industrikonjunkturen visar tecken på en återhämtning, bolagsvinsterna ökar, och räntesänkningar i USA och Europa väntas ge stöd åt konjunktur och sentiment, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige.

Efter att under lång tid ha stått i skuggan av USA, så börjar den europeiska aktiemarknaden visa styrka. Ökade kapitalinflöden tyder på att globala investerare fått upp ögonen för den lågt värderade aktiemarknaden. Hotet om amerikanska handelstullar har dessutom fått Europas ledare att enas om att göra stora investeringar i försvar och infrastruktur.

– Vi väntar oss en fortsatt revansch för europeiska aktier. Både förväntningar och värderingar är låga, och det betyder att det inte krävs så mycket för att börserna ska lyfta. Satsningar på försvar och infrastruktur samt återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget kommer att kräva enorma investeringar, och det väntas på sikt gynna europeisk industri och banker, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige.

Trots en skakig start på 2025 ser vi fortsatt potential i USA. Trumps ekonomiska politik, med skattesänkningar och avregleringar, väntas lyfta bolagsvinsterna, särskilt för de mindre företagen. De har ofta majoriteten av sina intäkter i USA och gynnas därmed av en stark inhemsk ekonomi och sänkta skatter. Småbolagsaktier är dessutom lågt värderade jämfört med storbolag, vilket kan ge en attraktiv avkastning och en ökad diversifiering i portföljen.

Vilka är de största riskerna?

En risk som inte kan förbises är de potentiella konsekvenserna av tullar. De kan såväl leda till högre inflation, som svagare tillväxt i både USA och omvärlden. Geopolitiska spänningar och hög osäkerhet är i sig inte bra för investeringsviljan i företagen. Vår bedömning är att ett fullskaligt handelskrig skulle få betydande negativa effekter på världsekonomin och leda till ökad volatilitet på börserna, men vi ser det som mer troligt att Trump främst använder tullar som ett förhandlingsmedel för att nå andra mål.

Det är lätt att ryckas med i dagens rubriker och dramatiska utspel, men som investerare bör man lägga mer fokus på de långsiktiga möjligheterna än de kortsiktiga riskerna. Genom att bygga en robust portfölj bestående av både aktier och obligationer kan man dämpa svängningarna, och öka chansen att på sikt få en god avkastning på sitt kapital. Hur hög aktieandelen i portföljen ska vara beror på investeringshorisont, riskvilja och hur stora värdesvängningar du är villig att acceptera om något inte går som planerat.

Långsiktiga investerare kan även överväga att addera alternativa investeringar till portföljen. Det kan öka riskspridningen och potentiellt höja den riskjusterade avkastningen. Hedgefonder, infrastruktur och private equity är några av de tillgångsslag som kan komplettera en traditionell portfölj bestående av aktier och obligationer.

– Att bli framgångsrik som investerare handlar mycket mer om att ha en tydlig strategi och långsiktiga mål, och mindre om att följa det dagliga nyhetsflödet. Det är extra viktigt att komma ihåg när osäkerheten är hög och det är mycket som händer på marknaden, säger Maria Landeborn.

Som kund i Danske Bank

Detta är en kort sammanfattning av Danske Banks investeringsstrategi inför det andra kvartalet 2025. Som kund i Danske Bank får du löpande ta del av Danske Banks fördjupade marknadssyn och fullständiga investeringsstrategi.