Nypräglade 5-kronor
Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Det bästa du kan göra med utdelningen

Vårens utdelningsregn är som mest intensivt från slutet av mars till mitten av maj, och av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen (OMXS30) väntas 25 lämna utdelning. Totalt väntas utdelningarna från bolagen på large- och midcaplistan uppgå till cirka 300 miljarder kronor.

2023 blev ett betydligt bättre år än befarat för många företag med tanke på höga räntor och konjunkturoro. Både banker och verkstadsbolag gjorde rekordvinster, och bland de bolag som delar ut mest pengar i år återfinns bland annat Nordea, Volvo och SEB. Att många väljer att dela ut pengar och att dessutom höja utdelningen är ett positivt tecken som tyder på optimism inför det kommande året.

Spara eller spendera utdelningen?

Det bästa man kan göra med utdelningarna är att återinvestera dem på börsen så snart som möjligt. Genom att göra det blir ränta-på-ränta-effekten större eftersom det inte bara är det kapital du redan investerat som växer, utan även utdelningarna fortsätter att generera avkastning.

Ju längre tidsperiod vi tittar på, desto större skillnad blir det beroende på om man återinvesterat eller spenderat utdelningarna.

Vi kan ta ett exempel som även är illustrerat i grafen nedan. Antag att du för 20 år sedan investerade 100 000 kronor i OMXS30. Utdelningarna du fått sedan dess har du använt till konsumtion. Det innebär att du idag har 368 000 kronor som fortfarande är investerade på börsen och som fortsätter att växa och ge avkastning.

Om du i stället återinvesterat utdelningarna hade du haft 716 000 kronor investerade på börsen. När utdelningarna (”räntan”) återinvesteras och fortsätter att växa så leder det över tid till att ditt investerade kapital blir betydligt större än om du spenderar utdelningarna på annat. Med tiden blir skillnaden större och större och det kan på sikt ha en avgörande betydelse för hur stort sparkapital du lyckas bygga upp. Som ägare av enskilda aktier är det därför klokt att använda vårens utdelningar till att köpa fler aktier.

Vad händer med utdelningarna i en fond?

De flesta fonder är så kallade icke-utdelande fonder, vilket betyder att fonderna behåller utdelningarna från bolagen och återinvesterar dem i sina innehav. Det blir ett slags automatisk ränta-på-ränta-effekt för alla fondsparare.
Det finns även utdelande fonder som skickar vidare utdelningen till fondägarna. Den typen av fonder riktar sig oftast inte till privatpersoner, utan används främst av institutioner och stiftelser som av något skäl vill få en kontant utdelning varje år.

Så mycket kapital har du investerat på börsen idag om du investerat respektive konsumerat utdelningarna från OMXS30