Börsen har gått urstarkt sedan botten i mars och starkast av allt har teknikbolagen utvecklats. Innan förra veckans nedgång hade den globala IT-sektorn stigit 37 procent sedan årsskiftet. I torsdags bröts dock uppgångssviten och de stora amerikanska FAANG-bolagen stängde veckan på minus, medan bankaktier stod emot bättre tack vare högre räntor och brantare räntekurva.
Något motsägelsefullt kan tyckas, så beror förra veckans nedgång faktiskt på att återhämtningen i ekonomin fortsätter och att makrodata överraskar på uppsidan. Penningpolitiken väntas trots det förbli extremt expansiv, men chansen för nya, stora finanspolitiska stimulanser minskar om konjunkturen ser ut att klara sig själv. Starkare konjunktur betyder också stigande räntor vilket är negativt för tillväxtbolag (som IT) och positivt för cykliska bolag som industri och bank. Även om det gör att tekniksektorn kan skakas om i närtid, så innebär det också en möjlighet för de cykliska delarna av marknaden att komma ikapp. I och med att återhämtningen ser ut att vara stabil väntar vi oss inga stora nedgångar, men att det blir vinsthemtagningar och rekyler efter en väldigt stark period är inget konstigt.
När det gäller makrodata så fortsätter den alltså att förbättras. Kinesisk PMI var robust i augusti och mikroindikatorer som elektricitetsanvändning pekar på ökad aktivitet. Stigande kopparpriser är även det ett tecken på starkare efterfrågan och konjunktur. Vi väntar oss att återhämtningen i Kina fortsätter vilket även gynnar andra asiatiska ekonomier, och vi behåller en övervikt i tillväxtmarknadsaktier med fokus på Asien. På räntesidan har vi en övervikt i tillväxtmarknadsobligationer.
Även i USA kom ISM återigen in bättre än väntat. Stämningsläget i både industri- och tjänstesektor är nu med god marginal över 50-strecket som signalerar expansion. Fredagens arbetsmarknadsstatistik var även den en skräll i positiv bemärkelse. Nära 1,4 miljoner nya jobb skapades i augusti och arbetslösheten föll till 8,4 procent.
Coronapandemin har utvecklats åt rätt håll i USA de senaste veckorna och antalet nya smittade per dygn är betydligt lägre än i början av augusti. I Europa pågår däremot en andra våg. I Frankrike och Spanien har antalet smittade ökat kraftigt, men antalet döda har inte ökat. Förklaringarna är flera; fler tester genomförs, det är fler unga som smittas och kunskapen om behandling är bättre än i början av pandemin. Smittspridningen har heller inte behövt resultera i nya, större nedstängningar som kan hota återhämtningen.
På agendan: räntebesked från ECB
På torsdag lämnar ECB räntebesked. Vi förväntar oss inga nya penningpolitiska åtgärder, bara att centralbanken tydligt kommunicerar att den förblir redo att agera om det behövs. I likhet med amerikanska Fed håller ECB på med en översyn av penningpolitiken. Slutsatserna väntas inte förrän i mitten av nästa år, men med tanke på Feds omläggning av målen kan Lagarde börja få frågor om vad som är att vänta framöver redan nu.
I USA har republikaner och demokrater ännu inte lyckats enas om något nytt stimulanspaket, men diskussionerna fortsätter den här veckan. Blir det inget stimulanspaket kan det vara en besvikelse för marknaden. Veckans intressantaste datapunkt för amerikansk del är inflationssiffrorna på torsdag och fredag inför Fed-mötet den 16 september.
Vi behåller en övervikt i aktier jämfört med obligationer. Den globala ekonomin fortsätter att stärkas på bred front, även om osäkerheten fortfarande är hög. Mätt i P/E-tal ser börsen förhållandevis dyr ut, men låga räntor och förväntan om kraftiga vinstökningar nästa år ger stöd.