Det har de senaste veckorna varit skakigt på både Stockholmsbörsen och övriga marknader runt om i världen. Men det betyder inte att man som investerare ska paniksälja sina innehav på börsen. Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank reder ut hur man som sparare ska tänka.
Varför är det skakigt på världens börser just nu?
Det handlar om flera olika saker i kombination. Först och främst har tillväxten i världen toppat, och samtidigt väntas centralbankerna med Fed i spetsen snart börja dra ner på stimulanserna. Det har under den senaste veckan medfört snabbt stigande räntor och det i sin tur har lett till att vi sett en något skakigare marknad. Och på toppen av det har vi situationen i Kina, skenande energipriser och flaskhalsar inom industrin som skapar extra oro för tillväxten.
Apropå Kina så har det pratas en del om fastighetsbolaget Evergrande. Kommer den krisen att påverka börsen framåt?
Den kan säkert fortsätta stressa marknaden i perioder tills vi vet mer om hur Kina väljer att hantera situationen. Sett som isolerad händelse bedömer vi inte att Evergrande utgör någon fara för världsekonomin eller de globala börserna, och vi tror att Kina kommer att se till att en eventuell konkurs sker under ordnade former.
Kommer vi se en fortsatt oro på börsen i höst?
Jag tror inte på något brant börsras, men vi kan nog se fortsatt oro på världens börser innan det stabiliseras igen. Under hösten kommer vi troligtvis kunna få både upp- och nedgångar innan vi vet mer om tillväxten, hur centralbankerna agerar, situationen i Kina och inte minst de skenande energipriserna. Samtidigt ska man komma ihåg att räntorna är låga, penningpolitiken expansiv och tillväxten väntas förbli hög i både ekonomin och bolagsvinsterna under ett antal kvartal framöver. Det talar för att börsen kommer att stå högre än idag sett på lite längre sikt.
Hur ska man då tänka om man investerat på börsen, är det dags att sälja?
Först och främst handlar det om när du behöver pengarna. Om du behöver dem till något speciellt de kommande 1-2 åren så ska de inte stå på börsen. Då bör du plocka ut dem och välja sparkontot istället. Men är dina investeringar långsiktiga så behöver du inte göra någonting. Håll fast vid din strategi, för aktivitet gör ofta mer skada än nytta. Tajming på börsen är extremt svårt och risken är istället att du säljer precis innan börsen vänder. Historiskt har det också sett ut så att de bästa börsdagarna kommer direkt efter de sämsta.
Innan du ska sälja är det två saker du ska fundera på:
- Vad ska du placera pengarna istället? Sparkonton och räntefonder är trygga, men ger ingen avkastning.
- När ska du köpa på börsen igen? Att pricka botten lyckas sällan, och väntar du tills läget stabiliserats står börsen förmodligen högre än när du sålde.
Den som är väldigt orolig kan fokusera på mer defensiva aktier inom t ex telekom eller hälsovård, och placera lite mer kapital i USA som är en mindre konjunkturkänslig marknad än exempelvis Europa och tillväxtmarknader.