Världskonjunkturen har visat tecken på att dämpas, och det kan innebära mindre medvind för börserna framöver. Medan USA växlar ner väntas en viss återhämtning i Europa, och vi ser därmed potential i europeiska aktier. Här kan du även ta del av en podd där vi fördjupar oss i investeringsstrategin.
En mjuklandning i den globala ekonomin är fortsatt vårt huvudscenario, men under sommarmånaderna har tillväxten i USA visat tecken på att dämpas. Till skillnad från i våras pratar ingen längre om en överhettning, däremot ser risken för en amerikansk recession något större ut. Men helt oväntat är det inte att konjunkturen bromsar in.
– En mjuklandning innebär att tillväxten ska bli lägre, det viktiga är att inbromsningen blir mjuk och att arbetslösheten inte ökar kraftigt. Lite lägre tillväxt innebär sannolikt också mindre medvind för börserna än under första halvan av året, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank Sverige.
Mot bakgrund av detta har den tidigare övervikten i aktier sänkts till en neutral rekommendation. Obligationer höjs samtidigt från undervikt till neutral, eftersom dagens relativt höga ränteläge innebär att den löpande avkastningen på räntebärande tillgångsslag är god.
Inom globala aktier ligger fokus på Europa där aktiemarknaden bedöms kunna överraska positivt. Industrin har befunnit sig i recession de senaste två åren, men trots det finns skäl att tro på en bättre utveckling framöver. Medan USAs ekonomi gradvis tappar tempo, väntas tillväxten i Europa och Sverige bli högre det kommande året.
– Låga värderingar och lågt ställda förväntningar gör att även små positiva överraskningar kan resultera i kurslyft. Europas konsumenter väntas dessutom få det bättre i år tack vare stigande reallöner och sänkta räntor, säger Maria Landeborn.
När det gäller tillväxtmarknader är utsikterna splittrade. Kinas ekonomi fortsätter tyngas av problem i fastighetssektorn och svag konsumtion, och geopolitiska konflikter adderar ytterligare motvind. Andra tillväxtekonomier som Indien och Mexiko har i stället gynnats av västvärldens strävan efter att minska beroendet av Kina.
– Kina har stora problem och väger samtidigt tungt i aktieindex på tillväxtmarknader. Vi tycker därför att det är bättre att exponera sig via räntemarknaden. Tillväxtmarknadsobligationer erbjuder både en hög ränta och är attraktivt värderade, säger Maria Landeborn.
Som kund i Danske Bank
Detta är en kort sammanfattning av Danske Banks investeringsstrategi inför det fjärde kvartalet 2024. Som kund i Danske Bank får du löpande ta del av Danske Banks fördjupade marknadssyn och fullständiga investeringsstrategi.