Kan man fortfarande bli rik på börsen?

Att bli rik på börsen är en dröm för många, och det är lätt att förstå varför. Det finns många exempel på människor som har byggt en förmögenhet genom att investera på rätt sätt. Men frågan många som ännu inte börjat spara ställer sig, är om det fortfarande är möjligt att bli rik på börsen?

För att svara på den frågan måste vi först titta på vad som krävs för att lyckas. För det första behöver du ha en investeringsstrategi som fungerar. Detta innebär att du måste ha en grundläggande förståelse för marknaden och hur den fungerar, samt kunna identifiera de företag som har potential att växa och göra vinst. Ett alternativ är att spara i fonder, där du automatiskt får aktier i ett stort antal bolag som finns på börsen i Sverige och omvärlden, säger Maria Landeborn, Sparekonom på Danske Bank.

Det viktigaste för att lyckas är att ha tålamod. Att bygga upp ett större sparkapital på börsen kräver att du investerar regelbundet under en längre period, och att du vågar fortsätta investera även under perioder då börsen sjunker. Risk och avkastning hänger ihop, och även om börsen kan svänga mycket på kort sikt så har den historiskt alltid gett en positiv avkastning på lång sikt.

Är det för sent att bli rik på börsen?

-Svaret är nej, det är inte för sent. Även om marknaden har varit mycket turbulent det senaste året så är börsen en fantastisk plats för långsiktigt sparande. Börsen står idag lägre än den gjorde under pandemin, och det betyder att du får mer för pengarna idag än för ett år sedan, fortsätter Maria.

En av de största fördelarna med att investera på börsen är att det finns ett stort utbud av företag att välja mellan. Det betyder att även om vissa företag kanske inte presterar så bra, finns det alltid andra företag som har potential att växa och göra vinst. Dessutom kan du investera i olika branscher och sektorer för att sprida dina risker.

Det finns också många lättillgängliga verktyg som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut investeringsbeslut. Exempelvis finns många böcker, kurser och webbsajter som kan hjälpa dig att lära dig mer om börsen och hur du blir en bättre investerare.

-En viktig faktor att ta hänsyn till är riskerna. Investeringar på börsen kan sjunka i värde, och du bör därför aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Ju längre tid du har möjlighet att låta pengarna stå på börsen, desto större är chansen att du kommer att lyckas få pengarna att växa. Genom att sprida riskerna ökar du också sannolikheten för att du kommer att bli framgångsrik på börsen, avslutar Maria

För tips om investeringar kan du läsa Veckobrevet från Danske Bank som publiceras här på Nextconomy. Följ gärna Podden Nextconomy där Maria Landeborn och Ludvig Rosenstam Åhman pratar börs och investeringar