Köp snabbt, sälj långsamt

Börsen tenderar att gå upp över tid. Det är en historik som vi förväntar oss att vi kan räkna med även i framtiden. Och med utgångspunkten att aktiemarknaden går upp över tid har du en bra guide till hur du ska agera som investerare. Köp snabbt, sälj långsamt.

Köp snabbt

Tid på marknaden slår tajming av marknaden. Det är den enkla orsaken till varför du ska köpa snabbt. Du vill ge dina pengar så lång tid som möjligt att växa. Därför är det bättre att köpa nu istället för sen. Ju snabbare dina pengar investeras, desto bättre för den långsiktiga avkastningen.

I boken ”Just Keep Buying” skriver Nick Maggiulli om hur svårt det är att tajma marknaden. Många vill vänta med att investera en större summa pengar tills de har ett bättre tillfälle. De väntar på en nedgång. Och det är fullt rimligt. Det var 95 procents sannolikhet att börsen skulle stå lägre någon gång i framtiden om du slumpmässigt valde en dag att investera i Dow Jones Index mellan 1930-2020. Problemet är bara att du kan behöva vänta länge. Till exempel stod Dow Jones i nivån 6 547 den 9 mars 2009. Senaste gången indexet stod lägre än 6 547 var den 14 april 1997. Du hade alltså behövt vänta i 12 år på köpläget.

När du sitter och väntar på det perfekta tillfället kan du gå miste om avkastning under tiden. Om du istället investerar pengarna direkt så sätter du dem i arbete. Och det är hur länge dina pengar får arbeta som är den viktigaste faktorn. Men tålamod är generellt inte en styrka hos människor. Vi är konstruerade att föredra snabba resultat framför långsiktiga. Och vi gillar kicken från att göra en bra affär. Den goda utvecklingen i portföljen får gärna komma som ett resultat av vårt fina agerande. Men det är ofta förmågan att inte agera som leder till framgång på börsen. På sikt ser du resultat om du låter pengarna arbeta i fred.

Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist Danske Bank

Sälj långsamt

Köp och behåll. Det är en bra strategi. Undvik att köpa och sälja i onödan. Marknadstajming är ett sätt att försöka optimera dina beslut. Men det är bättre att fokusera på att undvika dåliga beslut istället för att försöka fatta perfekta beslut. Ett exempel från tennis är att proffs vinner 80 procent av bollarna, medan amatörer förlorar 80 procent av bollarna. Professionell tennis är ett ”vinnarspel”, vilket är något som Charlie Ellis skriver om i boken ”Winning the loser’s game”. Vinnaren är den spelare som lyckas med flest vinnande bollar. Amatörtennis är istället ett ”förlorarspel”. Vinnaren är den som lyckas undvika flest misstag.

De flesta av oss är amatörer, inom de flesta områden, även om vi inte vill tro det. Ett sätt att undvika misstag på aktiemarknaden är att ha en strategi som gör att du minimerar antalet potentiella felbeslut. Köp och behåll. Det är en bra strategi. Men om du måste sälja, sälj långsamt.

Orsaken till varför du skulle köpa snabbt var enkel. Eftersom att aktier tenderar att öka i värde vill du inte missa den värdeökningen. Att sälja följer samma logik. Eftersom marknaden går upp vill du sälja så sent som möjligt. Bättre att köpa direkt, men portionera ut försäljningen. Annars missar du avkastning. I genomsnitt. Över tid.

Det här är teorin. Men teori är inte alltid detsamma som praktik. Det finns mentala orsaker till att istället köpa långsamt. Om du köper snabbt och börsen faller snabbt är risken att du säljer snabbt. Det ska du undvika. Men det är en bra tumregel: köp snabbt, sälj långsamt. Enkelt och bra.