Debatten i den amerikanska kongressen om nästa stimulanspaket fortsätter, men risken finns att det dröjer tills efter valet innan något klubbas igenom. Det, och hur våg två av pandemin utvecklas blir viktigt för marknaden den närmaste tiden.
Mer finanspolitiska stimulanser kan göra stor skillnad
I tider av osäkerhet och svag tillväxt kan finanspolitiska stimulanser göra stor skillnad och förra veckan steg både börs och räntor på för hoppningar om att kongressen i USA snart ska nå en överenskommelse om näst stimulanspaket. Amerikanska storbolagsindex steg 3,8 procent under veckan som gick vilket gjorde det till den starkaste veckan sedan i augusti. Ännu bättre gick det för småbolagsindex i USA som steg 6,4 procent. Republikaner och Demokrater har dock ännu inte kunnat enas om storleken och utformningen på stimulanspaket, och i helgen kastade Donald Trump in ett extra vedträ på brasan och meddelade att han vill se ett ännu större paket än de som just nu ligger på förhandlingsbordet. Vi bedömer att chansen att en överenskommelse nås före valet är liten, men nyhetsflödet kring diskussionerna kommer att vara drivande för marknaden den närmaste tiden.
Den senaste tiden har makrostatistiken visat tecken på att återhämtningen har slagit av på takten. Förra veckans inköpschefsindex i Europa sände mixade signaler, och samtidigt fortsätter pandemin att öka i styrka vilket riskerar att hämma återhämtningen. I USA såg tjänstesektorn stark ut, men arbetsmarknadsstatistiken har visat tecken på att det första kraftiga uppsvinget är på väg att plana ut. Av den anledningen är ytterligare finanspolitiska stimulanser viktiga – det skulle öka chansen för en fortsatt stabil återhämtning. Även Fed-chefen Jerome Powell pekade förra veckan på hur viktig finanspolitiken är framöver för att säkerställa att vi tar oss ur coronakrisen.
Trots osäkerheten bedömer vi att aktier och andra risktillgångar har potential att ge en god avkastning det kommande året. Även om det första, kraftiga uppsvinget i tillväxten har tappat tempo så är riktningen fortfarande positiv. Skulle vi riskera en ny konjunkturnedgång så skulle centralbankerna kliva in med nya tillgångsköp, och vi har vid flera tillfällen sett hur det kan ge stöd åt alla typer av risktillgångar. Förr eller senare kommer också den amerikanska kongressen att enas om nästa stimulanspaket. Dröjer det till sent under hösten så kan volatiliteten på marknaden öka under tiden, men när det väl är på plats så kommer det vara en positiv drivkraft för såväl amerikansk ekonomi som aktiemarknad. Vi behåller därför en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer, med fokus på USA och tillväxtmarknaden Asien. I samband med vår senaste marknadsuppdatering i slutet av augusti ökade vi också exponeringen mot amerikanska småbolag, som väntas gynnas av en starkare konjunktur. Pandemin har också förstärkt skillnaden i utveckling för tillväxtbolag och värdebolag. Mer om det och vad som krävs för att värdebolagen ska ta revansch pratar vi om i veckans podd.
På agendan: Omvända vinstvarningar och makrostatistik
Den här veckan släpps ZEW-index i Tyskland. I USA får vi regionala inköpschefsindex, industriproduktion och konsumentsentiment.
Pandemin är långt ifrån över och våg två av smittspridningen pågår för närvarande i både USA och Europa. Om situationen fortsätter att förvärras så ökar risken för att mer omfattande restriktioner måste sättas in igen. Det vore negativt för både konjunktur och aktiemarknad. Makrodata är också viktigt eftersom det antingen kan ge stöd åt tesen att återhämtningen fortsätter, eller så ett frö av tvivel som riskerar att skapa ny marknadsoro.
Inför den stundande rapportsäsongen har det ramlat in omvända vinstvarningar från bolag i vitt skilda branscher, och vi väntar oss att det kommer fler sådana den närmaste tiden. Samtidigt som det är en positiv drivkraft för aktiekurserna, så får det också marknadens förväntningar att skruvas upp även om det inte syns i estimaten. Bolag som inte når upp till förhandsprognoserna riskerar att straffas hårt, medan bolag som slår estimaten inte nödvändigtvis kommer att belönas med stora kurslyft. Först ut bland de stora svenska verkstadsbolagen är Sandvik som släpper sin rapport nu på fredag den 16 oktober.