Redan före coronapandemin var digitaliseringstrenden stark. I krisens spår har karantän och social distansering snabbat på digitaliseringen av våra liv ytterligare, vilket gett IT-sektorn vind i seglen. Det reflekteras på börsen där tekniktunga Nasdaq-index utvecklats betydligt bättre än de flesta andra marknader i år.
Sällan har en så liten grupp företag betytt så mycket för avkastningen på ett globalt aktieindex som de senaste tio åren. De fem teknikjättarna Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google) och Facebook har i ett helt decennium stått i centrum för den digitala omställningen och de nya vanor vi har lagt oss till med sedan millennieskiftet. Med starka, skalbara affärsmodeller har de inte bara blivit helt dominerande inom sina respektive områden – de har också blivit dominerande på börsen och gjort att den amerikanska aktiemarknaden utklassat de flesta andra under det senaste decenniet. För närvarande utgör de fem teknikjättarna mer än 20 procent av värdet på hela S&P 500-index.
Coronakrisen liknar ingenting vi upplevt tidigare. Det kommer att dröja länge innan vi kan leva normalt igen, om vi någonsin kommer att göra det. Många av de digitala vanor vi lägger oss till med kommer tveklöst att bestå när krisen ligger bakom oss. Fler människor har upptäckt bekvämligheten med att få mat, kläder och andra varor levererade till dörren, och nya ögon har öppnats för det närmast oändliga utbudet av underhållning online. Ur ett företagsperspektiv har vi lärt oss att det går alldeles utmärkt att jobba hemifrån och att många verksamheter går att bedriva utan att alla befinner sig i samma rum. Många av våra nya digitala vanor är här för att stanna, och det gynnar teknikbolagen både nu och i framtiden.
Det faktum att IT-sektorn gått bra när börsen gått dåligt kan innebära en motvind senare i år. Om det visar sig fungera att öppna upp ekonomin och en konjunkturåterhämtning påbörjas under andra halvan av 2020, så kommer det vara positivt för sentiment och riskaptit på börsen. Det brukar i sin tur leda till en så kallad sektorrotation, det vill säga att kapital strömmar från defensiva sektorer som påverkats mindre av krisen, till mer konjunkturkänsliga sektorer som drabbats hårdare. Då blir bolag som utvecklats svagt istället vinnare. Energibolag, industri och banker kan alla få ett uppsving på bekostnad av de branscher som just nu går bättre än marknaden.
Men om man förväntar sig en återhämtning och sektorrotation senare under året, ska man verkligen satsa på IT-bolag? Det korta svaret är ja. I grunden bör man alltid ha en väldiversifierad portfölj med exponering mot globala aktiemarknader och olika sektorer och branscher, men digitaliseringen av våra liv är här för att stanna och den kan vara väl värd att satsa lite extra på. För tillfället ligger de amerikanska teknikbjässarna långt fram i utvecklingen och är helt dominerande både på börsen och inom sina respektive områden. Inget varar dock för evigt, och blickar vi 20 år framåt i tiden så kommer garanterat nya bolag att ha slagit sig fram och vuxit sig stora. Ett bra alternativ för att få en bred exponering mot den globala IT-sektorn är därför att addera en global teknikfond eller ETF till det övriga långsiktiga sparandet. Månadsspara gärna, så slipper du oroa dig för dålig tajming.