Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: 100 dagar av allt annat än tillväxtvänlig politik

Den 30 april har Trump varit president i 100 dagar, och de första tre månaderna har kännetecknats av allt annat än den tillväxtvänliga politik som investerare hade hoppats på. Amerikanska storbolagsindex S&P 500 har fallit cirka 8 procent sedan Trump tillträdde, vilket är den största nedgången under en nytillträdd president sedan mitten av 70-talet. Volatiliteten på börsen har samtidigt varit uppe på nivåer som tidigare bara skådats under pandemin och finanskrisen, och dollarn har tappat närmare 10 procent i värde mot en korg av valutor. Intresset för att investera i amerikanska tillgångar har uppenbarligen fått sig en törn.

Den senaste tiden har det dock synts tecken på att Trump-administrationen trots allt är villig att anpassa tullarna för att inte orsaka alltför stor skada på företagen och ekonomin vilket har resulterat i att börserna hämtat in en del av tappet. Förra veckan steg ett globalt index 4,1 procent, och cykliska bolag gick väsentligt bättre än defensiva. De två viktigaste drivkrafterna för börsen var att Trump sa att tullarna mot Kina inte kommer att ligga kvar på nuvarande höga nivå, samt att han bestämde sig för att inte avskeda Fed-chefen Jerome Powell. Det mest positiva med detta är att det visar att Trump faktiskt är lyhörd för varningssignaler från aktie- och räntemarknaden.

Förra veckans globala inköpschefsindex (PMI) var överraskande starka med tanke på den utbredda oron för hur tullarna kommer att slå mot ekonomin. Index för tillväxten inom industrin i Europa och USA steg till och med, tvärtemot förväntningarna om en nedgång. Även om det förstås var en positiv överraskning så räknar vi med att industrin kan komma att möta en ökad motvind de kommande månaderna, särskilt om det dröjer innan USA och Kina gör upp om att sänka tullarna och handelsavtalen med andra länder drar ut på tiden. Siffror över containerfrakt mellan USA och Kina visar på en kraftig nedgång sedan de nya tullarna trädde i kraft, och stora detaljhandelsbolag som Walmart och Target sa förra veckan att konsumenterna sannolikt kommer att möta både högre priser och tomma hyllor till följd av handelskonflikten.

Rapportsäsongen pågår för fullt och i USA blir det intensivt den här veckan när totalt 183 storbolag motsvarande 39 procent av marknadsvärdet i S&P 500 släpper sina resultat. Fokus kommer framför allt att riktas mot teknikjättarna Microsoft och Meta på tisdag, samt Apple och Amazon på torsdag. Så här långt har såväl intäkter som marginaler varit solida. Vinsttillväxten i USA ligger just nu på drygt 10 procent i årstakt, och bolagen har slagit estimaten med större marginal än vanligt enligt siffror från Factset. De nya tullarna trädde dock inte i kraft förrän i början av andra kvartalet, och risken finns att de kommer att göra ett tydligare avtryck de kommande månaderna. Hur börsen kommer att reagera på det beror på om tullkriget hinner få en lösning eller inte. Marknaden kan dock se igenom ett svagare kvartal förutsatt att utsikterna framåt samtidigt ser ljusare ut.

Även för svensk del har rapportsäsongen varit bättre än befarat och än så länge har tullarna gjort ett begränsat avtryck. Många bolag betonar dock att osäkerheten är ovanligt hög. Den här veckan rapporterar bland annat storbanker som Handelsbanken, SEB och Swedbank, samt industrijättarna Atlas Copco och Alfa Laval. Sedan botten den 9 april när Trump sköt fram tullarna i 90 dagar har Stockholmsbörsen stigit drygt 12 procent.

På agendan

  • Denna vecka rapporterar bland andra Atlas Copco, Handelsbanken och Volvo Cars.
  • I USA rapporterar Microsoft och Meta på tisdag, samt Apple och Amazon på torsdag.
  • På fredag släpps den amerikanska jobbrapporten för april.

På torsdag släpps ISM-index i USA som kan ge viss insyn i hur ekonomin påverkats av handelskriget så här långt. På onsdag får vi siffror över PCE-inflation, vilket är Feds föredragna inflationsmått. På fredag släpps slutligen den amerikanska jobbrapporten för april som väntas visa att det skapats runt 130 000 nya jobb i USA, vilket är betydligt färre än föregående månad. Arbetsmarknadsstatistiken från USA har dock varit förvånansvärt stabil, och varken antalet nya jobbannonser eller nyanmälda arbetslösa som båda släpps veckovis, har visat några tecken på att påverkas negativt av osäkerheten.

I Europa får vi preliminära inflationssiffror för april som väntas visa på fortsatt lägre inflation. Tillväxten i euroområdet riskerar samtidigt att påverkas negativt av handelskonflikten med USA, och sammantaget talar det för att ECB kommer att sänka räntan flera gånger till framöver. Vi räknar med att styrräntan kommit ner till 1,5 procent i september vilket väntas ge stöd åt tillväxten. Stora investeringar i infrastruktur och försvar väntas också bidra positivt på lite längre sikt. Vi ser dessutom potential för ett fortsatt ökat intresse för att investera i europeiska aktier, och ökade kapitalinflöden kan också ge stöd åt marknaden. Vi behåller en övervikt i Europa.