Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Baksmälla på börsen – Nvidias rapport i fokus

Förra veckan led börsen av baksmälla efter den stora valfesten. Amerikanska aktier rusade dagarna efter Trumps seger, men i slutet av förra veckan vände marknaden ner och S&P 500 stängde totalt 2,1 procent lägre. Tillväxtbolag och småbolag som har varit vinnare efter valet stod för de största nedgångarna. Europeiska aktier fortsatte att backa, och börsen i Kina föll runt 6 procent av oro för tullar och eskalerade handelskonflikter. Trumps nomineringar till utrikespolitiska poster pekar på att USA kommer att ha en tuff hållning gentemot Kina – men även mot Europa. Stockholmsbörsens breda index sjönk 2,5 procent.

Även stigande amerikanska räntor bidrog till nedgången på börserna. På torsdagen höll Jerome Powell ett tal där han antydde att Fed inte har någon brådska att sänka styrräntan med tanke på styrkan i ekonomin. Det hökaktiga uttalandet fick dollarn att stärkas ytterligare, vilket ger ett positivt bidrag till avkastningen på amerikanska aktier och fonder för svenska investerare. Även om Fed skulle sänka räntan i ett något långsammare tempo framöver så behöver det inte vara ett problem så länge det sker av rätt skäl. Ekonomin är i gott skick, oktoberinflationen kom in i underkant av förväntningarna förra veckan och makrodata fortsätter att överraska på uppsidan av estimaten. Det bedömer vi väger tyngre än om Fed skulle välja att hoppa över en räntesänkning. Bankerna är tydliga vinnare på ett högre ränteläge, och vi har därför nyligen höjt finanssektorn till en övervikt.

Att börsuppgången tar en paus och hämtar andan efter valrallyt är fullt naturligt. Vi väntar oss att marknaden kommer att fortsätta uppåt de kommande månaderna med stöd av positiv tillväxt och fortsatta räntesänkningar, och mot bakgrund av detta har vi nyligen höjt aktier till dubbel övervikt. Vi ser framför allt potential i amerikanska aktier, då såväl USAs ekonomi som aktiemarknad framstår som starkare än både Europa, Japan och tillväxtmarknader. Värderingarna i USA är höga, men på kort sikt har det ingen betydelse. Vissa delar av den amerikanska marknaden är dessutom lågt värderad, såsom småbolag som handlas med en närmast historiskt hög rabatt gentemot storbolag. Börsuppgången har också breddats sedan årsskiftet. Förra året stod magnificent seven för mer än 70 procent av den totala avkastningen USA-börsen, men i år är förhållandet det omvända och övriga 493 bolag har levererat närmare 70 procent av den totala avkastningen. Det är ett tecken på ökad optimism bland investerare.

Nvidia toppar veckans agenda

• Trump-rallyt på börsen tog en paus, men räntorna fortsatte uppåt
• Nvidias rapport på onsdag är i fokus, och förväntningarna är skyhöga
• Preliminära inköpschefsindex på fredag ger insyn i konjunkturen

Veckans viktigaste händelse är Nvidias rapport som släpps på onsdag efter börsens stängning, och rapporten är så viktig att goda eller dåliga nyheter kan påverka hela marknaden. Aktien har stigit nästan 200 procent sedan årsskiftet tack vare en skyhög efterfrågan på bolagets chip, inte minst från de andra magnificent seven-bolagen som gör enorma investeringar i AI. Volatiliteten i aktien i samband med rapporten är ofta hög, och årets kursuppgång lämnar litet utrymme för besvikelser. Nvidia har närmast gjort det till en vana att slå både vinstestimaten och att lämna en högre guidning för nästa kvartal än vad analytikerna väntar sig. Uttalanden från bolaget pekar på att efterfrågan på det nya Blackwell-chipet är mycket hög, och att man redan sålt hela den förväntade produktionen de kommande 12 månaderna. Det som kan sätta ett tak för hur mycket intäkterna kan växa framöver tycks därmed vara hur mycket Nvidia kan producera, inte efterfrågan från kunderna.

I övrigt är den här veckans agenda relativt händelsefattig vilket kan ge investerare en chans att smälta den senaste tidens makrodata, ränteutveckling och inte minst Trumps valseger och de förväntningar den fört med sig på tullar, skatter och avregleringar. Den tyngsta punkten på agendan är preliminära inköpschefsindex för november som publiceras på fredag. Vi får även en del bostadsmarknadsstatistik från USA, samt siffror över konsumentförtroende i Europa på torsdag.