Ett globalt index steg 3,8 procent förra veckan. Uppgången leddes av USA, som ytterligare drygade ut avståndet till övriga aktiemarknader. Amerikanska storbolagsindex S&P 500 steg 4,7 procent, men de stora vinnarna var amerikanska småbolag som steg närmare 9 procent förra veckan. Donald Trumps seger i presidentvalet och det faktum att republikanerna ser ut att ta makten i båda kamrarna i kongressen ses som positivt för tillväxten i USA, och därmed som positivt för den amerikanska börsen. Övriga aktiemarknader hängde inte med i rallyt på grund av oro för Trumps utrikespolitik där handelstullar är en viktig del. Europeiska aktier sjönk 1,1 procent medan Stockholmsbörsen stängde 1 procent högre.
Veckans agenda
• Den här veckan rapporterar bland andra Astra Zeneca, Embracer och Nibe
• På tisdag släpps ZEW-index i Tyskland, som mäter det ekonomiska sentimentet i landet
• Den amerikanska KPI-inflationen för oktober månad släpps på onsdag
Även den amerikanska dollarn stärktes kraftigt mot andra valutor förra veckan, däribland mot kronan. För svenska investerare som äger amerikanska aktier och fonder har kronförsvagningen bidragit till kraftiga kurslyft i år. Ett globalt aktieindex har stigit 22 procent i lokal valuta, men i svenska kronor är uppgången sedan årsskiftet hela 30 procent.
Ljusa utsikter motiverar ökad risk i portföljen
Presidentvalet i USA ligger bakom oss och det innebär att osäkerheten har minskat väsentligt. Investerare som drog ner på risken inför valet kan andas ut, och vi väntar oss att förnyad optimism kring tillväxten kommer att fortsätta lyfta börserna inför årsskiftet. Säsongsmässigt är vi även inne i den starkaste perioden på året som sträcker sig från oktober till april.
USAs ekonomi är i gott skick med låg arbetslöshet, solid tillväxt och finansiellt starka hushåll. Under Donald Trump väntas den republikanska finanspolitiken bli ännu mer expansiv med ett tydligt fokus på att främja näringsliv och tillväxt. Sänkta skatter och avregleringar väntas ge vinstlyft i bolagen och det är positivt för aktier, särskilt på kort sikt. Samtidigt väntas styrräntorna sänkas ytterligare i både USA och omvärlden det kommande halvåret, vilket också ger stöd åt sentiment och börser. Delar av Trumps politik kan potentiellt vara negativ för konjunkturen, såsom handelstullar. Vi väntar oss dock inte att tullarna kommer att bli så höga och omfattande som kommunicerats under valkampanjen. Mot bakgrund av detta höjer vi aktier till dubbel övervikt, och sänker samtidigt räntebärande till dubbel undervikt.
Särskilt den amerikanska aktiemarknaden väntas få stöd av expansiv finanspolitik och stigande bolagsvinster. Trumps seger väntas leda till högre optimism bland hushåll och företag, vilket historiskt också korrelerat med stigande börser. Vi lyfter amerikanska aktier till en övervikt. Samtidigt sänker vi Kina och tillväxtmarknader till en undervikt. Tillväxten i Kina är fortfarande en besvikelse, och de stödpaket som lanserats hittills har inte imponerat på marknaden. Med Trump vid makten hotas landet av höjda tullar och ännu starkare geopolitisk motvind vilket väntas avskräcka utländska investerare.
På agendan
Veckans höjdpunkt är den amerikanska inflationssiffran på onsdag där kärninflationen väntas vara oförändrad på 3,3 procent. Det är främst inom tjänstesektorn som priserna fortfarande ökar, medan varupriserna sjunker. Den senaste tidens fallande oljepriser väntas också bidra till lägre inflation de kommande månaderna. På fredag släpps även detaljhandelssiffror i USA.
För svensk del får vi definitiva inflationssiffror för oktober på torsdag. Förra veckans preliminära siffra var något högre än förväntat, men det förändrar inte bilden av att inflationen är på väg ner och snarast riskerar att bli för låg det kommande året. Det bekräftas också av Riksbankens dubbla räntesänkning förra veckan, där fokus framför allt låg på konjunkturen och att stötta efterfrågan.
Rapportsäsongen är inte längre lika intensiv men en mycket viktig rapport återstår, och det är Nvidias resultat som kommer den 20 november.