Börserna fortsatte uppåt förra veckan och ett globalt index steg totalt 1,8 procent. USA utklassade återigen övriga aktiemarknader med en uppgång på 2,2 procent, och småbolag gick bättre än storbolag. I Europa stängde marknaden 0,9 procent högre. Stockholmsbörsen gick samtidigt i motsatt riktning och stängde svagt på minus med småbolag som de största förlorarna.
Stockholmsbörsen har halkat efter i börsuppgången under hela hösten. Medan ett globalt index stigit 22 procent i lokal valuta sedan årsskiftet så har Stockholmsbörsens breda index bara stigit 6 procent. Att ha en hög andel svenska aktier i portföljen har därmed varit en nackdel jämfört med att ha en hög andel globala aktier och fonder. Kronans försvagning mot framför allt dollarn har dessutom gjort att svenska sparare som investerat globalt fått extra hög avkastning. Mätt i SEK har ett globalt index stigit över 32 procent sedan årsskiftet.
Efter den kraftiga uppgången kan det vara lockande att sälja av globalfonder och köpa mer svenska aktier, men för de flesta svenska sparare är det fel strategi. Det beror på att många redan har en alltför hög andel svenska aktier i portföljen – 50 procent eller mer är inte ovanligt – samtidigt som Stockholmsbörsen utgör mindre än 1 procent av ett globalt index. Exponeringen mot svenska aktier är med andra ord oftast fullt tillräcklig. Utsikterna för svenska aktier nästa år är ändå lite ljusare. Svensk ekonomi väntas återhämta sig snabbare än resten av Europa med stöd av Riksbankens räntesänkningar som slår igenom relativt snabbt i plånböckerna. Det kan stötta bolag som främst har sina intäkter i Sverige, som exempelvis småbolag, fastighetsbolag och detaljhandel. Stockholmsbörsen som helhet är dock mer beroende av att det går bra för banker och verkstadsbolag, där de sistnämnda framför allt drivs av den globala industrikonjunkturen som för närvarande är dämpad.
Efter Trumps valseger har amerikanska räntor stigit på förväntningar om högre tillväxt och färre räntesänkningar nästa år. I Europa är läget snarast det omvända och här har räntorna sjunkit till följd av att konjunkturen är svag, och att ECB därför väntas behöva sänka räntan betydligt mer nästa år. Förra veckans preliminära inköpschefsindex för november tecknade en oväntat dyster bild av konjunkturen i Europa. Inte bara industriindex kom in svagt, utan även tjänstesektorn föll ner under 50-strecket. Man bör dock ha i åtanke att inköpschefsindex är en sentimentindikator, vilket betyder att framtidstron kan ha påverkats negativt av Trumps valseger och möjliga handelstullar, samt av regeringskrisen i Tyskland. I USA var läget det motsatta – här lyfte index oväntat mycket vilket också kan vara ett resultat av Trumps framgångar i valet.
Trots den starka börsutvecklingen i USA fortsätter vi att föredra amerikanska aktier framför övriga aktieregioner. Ekonomin är stark och sysselsättningen stiger vilket betyder att köpkraften i landet ökar. Även om det skulle få Fed att sänka räntan något långsammare framöver så väger en stark amerikansk konjunktur tyngre ur ett börsperspektiv. Trumps valseger och den republikanska majoriteten i kongressen gör också att partiet kommer att kunna driva en politik som väntas ge mer stöd åt tillväxt och bolagsvinster kommande år. En sänkning av bolagsskatten i USA skulle framför allt gynna de mindre bolagen, som i högre grad har sin skattehemvist i landet. Det kan därför vara en god idé att addera en exponering mot amerikanska små- och medelstora bolag till den breda portföljen.
Vi behåller även en dubbel övervikt i aktier jämfört med obligationer, då sänkta räntor och en gradvis förbättring av den globala konjunkturen väntas ge generellt stöd åt marknaden.
På agendan
• På tisdag kväll släpps protokollet från Feds senaste räntemöte
• I Sverige publiceras konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet på torsdag
• Preliminära inflationssiffror släpps från Tyskland på torsdag och från euroområdet på fredag
På tisdag släpps protokollet från Feds senaste räntemöte och på onsdag släpps siffror över PCE-inflation, som är det mått Fed främst använder sig av. På torsdag är de amerikanska börserna stängda på grund av Thanksgiving, och på fredag stänger marknaden tidigt. Då infaller även Black Friday som kan ge oss ytterligare insyn i hur villiga konsumenterna är att spendera pengar.
I Europa får vi preliminära inflationssiffror för euroområdet på fredag.