Räntorna steg och börsen fortsatte uppåt under den sista veckan av årets första kvartal. Ett globalt index adderade totalt 0,5 procent och sedan årsskiftet summerar uppgången till knappt 10 procent. Svenska aktier har utvecklats något svagare i år med en uppgång på drygt 7 procent. Allra starkast har japanska aktier gått med en uppgång på mer än 18 procent. Vi har haft en övervikt i Japan sedan i maj förra året och den behåller vi när vi går in i det andra kvartalet.
Veckans agenda
- Definitiva PMI-siffror (inköpschefsindex) för Europa och USA publiceras under veckan
- Preliminära inflationssiffror släpps från Tyskland på tisdag och från euroområdet på onsdag
- Veckan avslutas med den amerikanska jobbrapporten på fredag eftermiddag
Börserna i USA har också utvecklats väl, och amerikanska storbolagsindex S&P 500 har stigit med tvåsiffriga tal under två kvartal i rad. De senaste fem månaderna har varit starka, och historiska data visar att när S&P 500 stigit fem månader i rad så har avkastningen i genomsnitt varit 12,5 procent de följande tolv månaderna. En stark start på året bådar med andra ord gott och vi ser utrymme för fortsatt börsuppgång om en mjuklandning blir verklighet, vilket är vårt huvudscenario för 2024. Därmed behåller vi en övervikt i aktier.
Förra veckans makroagenda var ganska händelsefattig, men på långfredagen släpptes den amerikanska PCE-inflationen för februari. Siffrorna visade att kärninflationen uppgick till 0,3 procent i månadstakt, i linje med förväntningarna och en tydlig nedgång från 0,5 procent i januari. Under ett tal på fredagseftermiddagen sa Fed-chefen Jerome Powell att siffrorna i stort sett var i linje med vad man hade förväntat sig. Han upprepade också budskapet att Fed inte har någon brådska att börja sänka styrräntan då ekonomin är stark och man först vill ha ytterligare bevis på att inflationen verkligen är på väg ner mot 2 procent. Igår fick vi mer data som bekräftade bilden av att USAs ekonomi är i god form när ISM-index för industrin släpptes. Det tog ett oväntat stort kliv upp till 50,3 vilket är den högsta nivån på nästan ett och ett halvt år. Efter den starka siffran pekar prissättningen på räntemarknaden på att en räntesänkning i USA i maj i princip är utesluten, och sannolikheten för en sänkning i juni är runt 50 procent.
En fortsatt positiv konjunkturutveckling, lägre inflation och gradvis sänkta styrräntor väntas ge stöd åt börserna framöver. Minskad oro för räntor och konjunktur väntas även leda till att uppgången på börserna breddas, vilket bör gynna såväl mindre bolag som mer konjunkturkänsliga delar av marknaden. Vi behåller det fokus vi har sedan tidigare på småbolag, och vi har nyligen höjt industrisektorn till en övervikt.
På agendan
Den här veckan håller ett stort antal Fed-ledamöter tal, och kanske blir vi klokare på om det är rimligt att vänta sig en första räntesänkning i juni. Veckan bjuder dessutom på viktig amerikansk arbetsmarknadsstatistik i form av antal lediga jobb (JOLTs) på tisdag, samt non-farm payrolls på fredag. Antalet lediga jobb väntas sjunka samtidigt som arbetslösheten förespås vara oförändrad på 3,9 procent. Löneökningarna väntas fortsätta ner mot 4 procent i årstakt. Om statistiken kommer in som förväntat så bör det vara goda nyheter för Fed och öka sannolikheten för en sänkning innan sommaren. Det skulle vara positivt för marknaden.
I Europa släpps en preliminär inflationssiffra för mars på onsdag och kärninflationen väntas sjunka en tiondel till 3 procent i årstakt. Oväntat låga inflationssiffror i Frankrike, Italien och Spanien förra veckan tyder på att siffran inte kommer att överraska på uppsidan – möjligen på nedsidan.
Vi får även de senaste penningpolitiska protokollen från både ECB och Riksbanken på torsdag. I både Sverige och Europa har uttalanden från centralbankschefer varit betydligt mjukare än i USA den senaste tiden, och en räntesänkning i maj eller juni är högst sannolik.