Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: En stark USA-ekonomi är bra för börsen

Det nya börsåret har fått en skakig start och förra veckan sjönk ett globalt aktieindex med 1,5 procent. Amerikanska aktier sjönk 2 procent och småbolag gick svagare än storbolag. Även i Japan och Kina stängde börserna på minus, medan europeiska aktier steg 0,7 procent. Ett viktigt skäl till börsnedgången är stigande räntor. I USA ligger nu 10-årsräntan på 4,75 procent vilket är den högsta nivån sedan i november 2023. Problemet är inte nödvändigtvis räntenivån, utan hastigheten i ränteuppgången.

Årets första amerikanska jobbrapport släpptes i fredags och bjöd på överraskande starka siffror. Totalt skapades 256 000 nya jobb i USA i december (förväntat var 160 000) och arbetslösheten sjönk till 4,1 procent. Det positiva är att statistiken bekräftar bilden av att arbetsmarknaden i USA fortfarande är mycket solid, och att den snarast har stärkts den senaste tiden. En stark ekonomi minskar dock sannolikheten för att Fed ska sänka räntan vilket resulterat i en viss besvikelse. En stark ekonomi är i grund och botten bra för aktier, men den senaste tiden har marknadens fokus snarare legat på de uteblivna räntesänkningarna. Vi är med andra ord tillbaka i en miljö där goda nyheter tolkas som dåliga nyheter.

Samtidigt som den starka arbetsmarknaden minskar behovet av räntesänkningar så har också inflation återuppstått som ett aktuellt tema. Det beror på att retoriken från Jerome Powell och hans kollegor blivit mer hökaktig – dels som ett resultat av styrkan i arbetsmarknaden, dels därför att Trump snart är tillbaka i Vita huset och delar av hans politik riskerar att leda till högre inflation. Dit hör handelstullar, ofinansierade skattesänkningar och en tuffare immigrationspolitik som kan ge brist på arbetskraft i ett läge där arbetsmarknaden redan är väldigt stark.

Som investerare är det viktigt att förstå varför räntorna stiger, och det främsta skälet är just nu att ekonomin går bättre än förväntat – det handlar inte lika mycket om inflation. Även om färre räntesänkningar kan tolkas som något negativt på kort sikt, så betyder en stark konjunktur att bolagsvinsterna kommer att stiga mer, och att risken för en recession är väldigt låg. Det är i grund och botten mycket positivt för aktier. Vi behåller därför vår positiva syn på globala aktier inför 2025, och USA är den region vi ser högst potential i.

Den här veckan startar rapportsäsongen i USA. Först ut är som vanligt storbankerna, däribland Goldman Sachs, JPMorgan och Wells Fargo. Bankaktier har utvecklats starkt sedan Trumps valseger till följd av förväntningar om mjukare regleringar och tillväxtvänlig politik, vilket väntas leda till högre vinster i hela finanssektorn. Totalt väntas vinsterna i Q4 ha stigit med nästan 12 procent för S&P 500-bolagen jämfört för ett år sedan. För amerikanska småbolag väntas vinsterna öka med nästan 50 procent (!) jämfört med samma kvartal förra året. Även om stigande räntor har satt press på småbolagsaktier i USA den senaste tiden, så väntas en stark amerikanske ekonomi, skattesänkningar och avregleringar framför allt gynna just de mindre bolagen. Det är därför ett segment där vi ser stor potential det kommande året.

För svensk del startar rapportsäsongen på allvar den 21 januari då bland annat Sandvik och Swedbank släpper sina resultat. Trots lågkonjunkturen väntas utdelningarna slå rekord och bli totalt 6 procent högre än förra året. Storbankerna och Volvo hör till de bolag som delar ut mest. För svensk del står verkstadsbolagens rapporter i centrum, och fokus ligger på framåtblickande prognoser. Syns tecken på att den svaga industrikonjunkturen är på väg att vända? Konsumentbolag väntas ha det fortsatt tufft då hushållen fortfarande är pressade av höga räntor.

På agendan

• Den amerikanska rapportsäsongen igång på allvar, med rapporter från bland andra storbankerna JP Morgan Chase, Bank of America och Morgan Stanley
• Amerikanska inflationssiffror för december släpps på onsdag
• Siffror över industriproduktionen i Kina och USA publiceras på fredag

Räntor och penningpolitik står uppenbarligt högt upp på investerarnas agenda, och därför är den amerikanska inflationssiffran som släpps på onsdag högintressant. Kärninflationen väntas öka med 3,3 jämfört med december för ett år sedan, och 0,2 procent i månadstakt. Överraskningar på uppsidan kan utlösa nya nedgångar på aktiemarknaden, och vice versa. Vi får även detaljhandelsstatistik från USA på torsdag som visar hur villiga konsumenterna var att spendera pengar i december.

Även i Sverige släpps inflationssiffror på onsdag, men då SCB börjat publicera preliminära siffror är inte dramatiken kring siffran lika stor som tidigare.