Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Ett tydligt skifte

Börserna fortsatte uppåt förra veckan och flera marknader noterade nya kursrekord. Ett globalt index steg totalt 1,4 procent och MSCI ACWI stängde på en ny rekordnivå på fredagen. I USA gick tillväxtbolag i täten för uppgången och tekniktunga Nasdaqindex stängde veckan 2,2 procent högre. Europa och Japan steg 0,7 procent medan Stockholmsbörsens breda index stängde 0,2 procent högre.

Veckans agenda

• Den här veckan rapporterar bland andra Embracer i Sverige och Nvidia i USA
• På onsdag publiceras protokollet från Feds senaste räntemöte
• På torsdag publiceras preliminära PMI-siffror (inköpschefsindex) för USA, Japan och Europa

Räntorna har fallit tillbaka sedan i början av maj, och volatiliteten i både aktier och obligationer har sjunkit. Enligt Bank of Americas månatliga rapport Global fund manager survey, har sentimentet bland globala investerare inte varit så starkt sedan i november 2021. Allokeringen till aktier har ökat samtidigt som andelen cash har fortsatt att sjunka. Samtidigt som optimism och lugn är ett gott tecken, så gör det förstås att marknaden blir mer känslig för eventuella bakslag.

Förra veckans viktigaste siffra var den amerikanska inflationen för april som kom in i stort sett precis som förväntat. Kärninflationen steg med 0,3 procent i månadstakt, hyrorna ökade i lägre takt än tidigare och matpriserna var i stort sett oförändrade. Det var tillräckligt för att resultera i fallande räntor och lättnadslyft på börserna.

När det gäller makrostatistiken i USA så har det skett ett tydligt skifte den senaste tiden. Efter att i stort sett all konjunkturdata överraskat positivt det senaste året så har faktiskt siffrorna över lag kommit in lite svagare än förväntat den senaste månaden. Det gäller både tillväxtindikatorer som PMI och ISM-index, och arbetsmarknadsdata som non-farm payrolls. Trots det är USAs ekonomi fortfarande stark, och det positiva med att tillväxten dämpas något är att inflationsriskerna minskar. Det är också det främsta skälet till att svagare statistik har bemötts med positiva kursreaktioner på börserna.

I resten av världen har vi i stället sett en motsatt utveckling. I Europa är arbetslösheten fortfarande rekordlåg och makrostatistiken har kommit in bättre än förväntat sedan årsskiftet. Även i Kina har data varit lite starkare än förväntat i år, och det kommer också nya signaler om att regeringen är beredd att stötta den svaga bostadsmarknaden. Det har bidragit till att den kinesiska börsen har rusat den senaste tiden. Sett över ett längre tidsperspektiv har dock utvecklingen i Kina varit mycket svag. Sedan början av 2021 har kinesiska aktier fallit mer än 35 procent, samtidigt som ett globalt index stigit 43 procent.

All-time high är ingen säljsignal

Även på börserna märks att dynamiken har skiftat, och ett globalt index exklusive amerikanska aktier har nu gått bättre än USA-börsen sedan årsskiftet. Enligt Bloomberg handlas 14 av världens 20 största aktiemarknader på, eller mycket nära, all time high. Att börserna slår rekord ska inte ses som någon säljsignal, utan över tid tenderar marknaden att fortsätta uppåt. I år väntas aktiemarknaden få stöd av en fortsatt positiv global konjunktur, stigande bolagsvinster samt att de stora centralbankerna börjar sänka styrräntorna. Vi behåller en övervikt i aktier.

På agendan

Den här veckan blir Nvidias rapport på onsdag viktigast för marknaden. Efter att ha stigit med nästan 200 procent det senaste året är aktien nu den tredje största i ett globalt index, endast Microsoft och Apple är större. Nvidia har överträffat analytikernas förväntningar de senaste sju av åtta kvartalen, och på onsdag kväll får vi se om bolaget lyckas igen. Hur rapporten faller ut och tas emot av marknaden kan bli viktigt för sentimentet generellt, då stora förhoppningarna är höga kring vad AI ska göra för produktivitet och vinsttillväxt.

På makroagendan i övrigt hittar vi preliminära inköpschefsindex för maj i Europa och USA som släpps på torsdag samt det penningpolitiska protokollet från Feds senaste räntebesked som kommer på onsdag kväll. Ett antal Fed-ledamöter håller även tal, dock inte Jerome Powell.