Uppgången på börserna fortsätter, och förra veckan steg ett globalt index 0,4 procent. I topp låg Japan med en uppgång på 2,6 procent, följt av svenska aktier som steg 2,3 procent. Amerikanska aktier backade 0,2 procent. Sedan årsskiftet har ett globalt index stigit 4,5 procent, och Stockholmsbörsen har äntligen letat sig upp över nollstrecket.
Veckans agenda
- I mitten av veckan rapporterar den amerikanska chipjätten Nvidia
- På måndag förmiddag får vi svenska inflationssiffror för januari månad
- På torsdag släpps preliminära inköpschefsindex för februari i Europa och USA
Räntorna steg efter att den amerikanska inflationssiffran för januari kom in högre än förväntat. Både headline och kärninflation kom in över estimaten, framför allt drivet av stigande tjänstepriser vilket är rakt motsatt utveckling mot vad Fed vill se. Initialt sjönk börserna, men marknadsoron blev kortvarig och de flesta börser stängde veckan på plus. På fredagen kom även siffror över producentprisindex som också tog ett oväntat stort steg uppåt. Sammantaget ledde detta till att marknaden omvärderade tidpunkten för den första räntesänkningen i USA, som nu väntas bli aktuell först i juni. Vi väntar oss fortfarande att inflationen i USA kommer att röra sig ner mot 2 procent under andra halvåret, men det finns en risk att det går långsammare den sista biten.
Vi fick även BNP-statistik från Japan förra veckan som oväntat visade att ekonomin föll ner i en teknisk recession, det vill säga att tillväxten varit negativ två kvartal i rad. Det gjorde att marknadens förväntningar på en första räntehöjning från Bank of Japan sköts på framtiden, och sjunkande räntor fick den japanska aktiemarknaden att lyfta. Stigande löner väntas vara positivt för Japans ekonomi i år och penningpolitiken är mycket mjuk jämfört med i resten av västvärlden. Japanska bolag har också börjat lägga mer fokus på bolagsstyrning och att skapa värde för aktieägarna, bland annat genom ökade återköp och utdelningar. Det bedömer vi kommer att leda till bättre effektivitet och en högre avkastning på eget kapital framöver. Vi har en övervikt i japanska aktier sedan i maj 2023, och den behåller vi inför 2024.
Rapportsäsongen börjar tappa tempo men vi har en viktig höjdpunkt den här veckan, och det är resultatet från den amerikanska chip-jätten Nvidia på onsdag kväll, vars börsvärde passerade både Amazons och Alphabets i veckan. De senaste tolv månaderna har aktiekursen stigit 240 procent, och bara sedan årsskiftet summerar uppgången till nästan 50 procent. Onsdagens rapport lär vara stark, men efter kursuppgången är förväntningarna förstås också högt ställda. Enligt Bloomberg väntas Nvidias intäkter ha ökat med över 100 procent de senaste 12 månaderna. Rapporten kan sätta tonen för marknadsutvecklingen under andra halvan av veckan, särskilt för de stora teknikbolagen i USA som dragits med i AI-rallyt på marknaden. Vi behåller en övervikt i amerikanska aktier.
På agendan
På veckans makroagenda noteras två höjdpunkter. Den första är protokollet från Feds senaste räntebesked som släpps på onsdag kväll, och där vi får ta del av diskussionerna kring utsikterna för inflation och räntesänkningar under året. Uttalanden från de Fed-ledamöter som talade förra veckan lutade åt det hökaktiga hållet.
Veckans andra höjdpunkt är de preliminära inköpschefsindexen från euroområdet och USA som släpps på torsdag. I Europa väntas index för både tjänstesektor och industri ta ett steg uppåt, dock från nivåer en bit under 50-strecket som markerar skillnaden mellan positiv och negativ tillväxt. I USA väntas en liten nedgång, från nivåer över 50. Den övergripande bilden är alltjämt att USAs ekonomi är betydligt starkare än Europas.