Börserna sjönk förra veckan och ett globalt index stängde 0,7 procent lägre. Framför allt var det börserna i USA och Europa som ledde nedgången, medan tillväxtmarknader och Japan stängde veckan på plus. Sedan årsskiftet har globala aktier stigit knappt 24 procent, främst tack vare ett mycket starkt år för amerikanska aktier som stigit nästan 28 procent. Stockholmsbörsens breda index har bara stigit runt 8 procent i år. Cykliska sektorer och tillväxtbolag har lett uppgången, medan defensiva aktier utvecklats sämre under 2024.
Förra veckan sänkte ECB styrräntan med 0,25 procent, och den här veckan väntas både Riksbanken och Fed göra samma sak. Feds räntebesked på onsdag blir viktigast för avslutningen på börsåret, och en sänkning på 0,25 procent är fullt inprisad av marknaden. Fokus ligger därför på de uppdaterade prognoserna för ekonomin och räntebanan, samt på presskonferensen med Jerome Powell.
Vi tror att Fed i sin prognos kommer att flagga för ytterligare räntesänkningar under 2025. Arbetsmarknaden i USA har svalnat under året, och förra veckans inflationssiffror visade att även tjänsteprisinflationen är på väg ner. Vi räknar med att Powell slår an en neutral ton vid årets sista presskonferens, men att han håller dörren öppen för att dra ner på räntesänkningstakten om inflationen skulle bli högre än förväntat framöver. Powell väntas fortfarande avstå från att uttala sig om vilka effekter Trumps politik kan få, men vid nästa räntebesked i slutet av januari kommer Trump vara installerad i Vita huset och då kan det finnas skäl att diskutera hur finanspolitiken kan påverka tillväxt och inflation.
Våra ekonomer räknar med att Fed kommer att sänka räntan ner till 3–3,25 procent nästa år vilket är mer än vad marknaden prisar in. Kombinationen av räntesänkningar, solid tillväxt och en expansiv finanspolitik under Trump ligger till grund för vår positiva syn på amerikanska aktier, som vi för närvarande har en övervikt i. Den amerikanska börsen är visserligen högt värderad med ett P/E-tal över 22, men det beror främst på att de större bolagen handlas till höga multiplar. Vinsttillväxten väntas samtidigt bli 15 procent i USA nästa år enligt siffror från Factset, och det är betydligt högre än i resten av västvärlden. Som ett komplement till en bred exponering mot USA-börsen tycker vi att man kan addera en fond som fokuserar på mindre bolag. Amerikanska småbolag är fortfarande lågt värderade och väntas dessutom bli vinnare på Trumps politik med avregleringar och skattesänkningar.
Långräntorna steg förra veckan, framför allt i USA. Vår uppfattning är att det främst speglar att makrodata i USA fortsätter att komma in bättre än förväntat – det handlar inte om oro för inflation. Då en stark amerikansk ekonomi och börs är positivt för aktier generellt behåller vi en dubbel övervikt i aktier inför årsskiftet.
På agendan
• Under måndagen släpps preliminära PMI-siffror (inköpschefsindex) för USA, Japan och Europa
• På tisdag publiceras ZEW-index och IFO-index i Tyskland
• Räntebesked lämnas av Federal Reserve på onsdag och Riksbanken på torsdag
Räntebeskedet från Fed väntas sätta tonen på marknaden den här veckan, se mer ovan. Vi får även en rad preliminära inköpschefsindex för december som väntas visa att USAs ekonomi är stark tack vare tjänstesektorn, medan Europas ekonomi är svag på grund av industrin. En vändning i industrikonjunkturen väntas dröja en bit in i nästa år.
För svensk del står förstås Riksbankens räntebesked på torsdag i fokus. En femte räntesänkning i år väntas, vilket tar styrräntan ner till 2,5 procent. Sentimentet hos hushållen har stärkts tack vare sänkningarna men än så länge har det inte gjort något större avtryck i konsumtionen. Det kan delvis bero på att det dröjer några månader innan lägre räntor slår igenom i ”rörliga” boräntor, men dessutom är räntorna fortfarande höga jämfört med hur det sett ut de senaste tio åren, och det kan bidra till att hushållen fortsätter hålla nere på andra utgifter.