Räntorna sjönk och börserna steg förra veckan. Ett globalt index stängde totalt 1,4 procent högre och är därmed en hårsmån från all-time high. Amerikanska aktier lyfte totalt 1,7 procent med räntekänsliga småbolag och teknikaktier i topp. Stockholmsbörsens breda index steg 1,5 procent och även här gick småbolag starkt.
Veckans agenda
- Powells tal om räntesänkningar lyfte börserna i fredags
- Nvidias rapport på onsdag blir nästa test för marknaden
- Ökad oro i Mellanöstern och inflation på veckans agenda
Veckan avslutades med stark riskaptit och börslyft på fredag eftermiddag efter att Jerome Powell i sitt tal i Jackson Hole meddelat att tiden nu har kommit för att sänka styrräntan. Inflationen bedöms vara på väg mot målet på 2 procent, och riskerna på uppsidan har minskat i takt med att arbetsmarknaden har svalnat. Samtidigt har risken för en svagare konjunktur ökat den senaste tiden, och det innebär att penningpolitiken nu behöver bli mer expansiv. Powell gav inga detaljer gällande när eller hur snabbt räntan kommer att sänkas, utan det avgörs av inkommande data.
Marknaden prisar in att styrräntan kommer att ha sänkts med en hel procentenhet vid årsskiftet vilket innebär att man räknar med en dubbelsänkning vid ett av mötena. Ur ett börsperspektiv skulle det vara bäst om konjunkturstatistiken förblir stabil och att räntan därför kan sänkas gradvis. Om arbetsmarknaden skulle försvagas ytterligare framöver kan snabbare räntesänkningar bli aktuella, men om USA går in i en recession så kommer inte räntesänkningar att räcka för att stötta börsen. När Fed har sänkt räntan historiskt så har börsen fortsatt uppåt i de fall där tillväxten i ekonomin förblivit god, men när Fed sänkt i samband med recessioner så har börsen fallit. Utvecklingen i ekonomin blir därmed avgörande för både aktier och räntor framöver.
En mjuklandning i ekonomin är fortsatt vårt huvudscenario. Kombinationen av positiv tillväxt, minskade inflationsrisker och sänkta styrräntor är positiv, men redan inprisad av aktiemarknaden. Vi har nyligen sänkt aktier från övervikt till neutral, då två drivkrafter för fortsatt börsuppgång har försvagats.
Dels har den ekonomiska statistiken i både Europa och USA kommit in svagare än förväntat under sommaren, dels pekar inköpschefsindex på att den globala tillväxten är på väg att dämpas. I perioder med svag makrostatistik och avtagande tillväxt så brukar avkastningen på aktier och obligationer vara ungefär lika hög. Det motiverar en neutral vikt i båda tillgångsslagen. Hösten är dessutom en period då volatiliteten på aktiemarknaden ofta är högre, vilket talar för ett ökat behov av diversifiering mellan aktier och räntebärande.
På agendan
Veckans viktigaste händelse är Nvidias kvartalsrapport på onsdag kväll. Hypen kring AI har avtagit något under rapportperioden då det varit svårt att hitta bevis på att alla investeringar i AI är på väg att bära frukt. Det kommer de förmodligen att göra – men det kan dröja längre än marknaden trott. Nvidias rapport blir nästa stora test. Aktien har stigit 160 procent sedan årsskiftet, och bolaget har slagit estimaten åtta av de nio senaste kvartalen. På onsdag kväll gäller det att man når upp förväntningarna vad gäller intäkter och vinst, men även att intäktsprognosen för kommande kvartal håller måttet.
Det finns inga tunga makrosiffror på veckans agenda, men på fredag får vi både en preliminär siffra för inflationen i euroområdet i augusti samt PCE-inflation i USA. Båda siffrorna väntas visa på svagt sjunkande inflation. Vår bild är dock att inflation inte längre är den primära drivkraften för aktier och räntor, utan att konjunkturdata blir viktigast i höst. Fokus ligger därmed på arbetsmarknaden i USA, och nästa tunga datapunkt blir jobbrapporten för augusti som släpps fredagen den 6 september.
Vi håller också ett öga på utvecklingen i Mellanöstern, där Israel under helgen bombat raketuppskjutningsplatser tillhörande Hizbollah i Libanon. Effekterna på börsen av geopolitisk oro är dock oftast kortvariga.