Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Fullspäckad vecka kan ge mer volatilitet

Ett globalt aktieindex sjönk 1,2 procent förra veckan. Tillväxtbolag gick bättre än konjunkturkänsliga sektorer som industri och bank, och storbolag utvecklades bättre än småbolag. Amerikanska aktier tappade 1,1 procent medan ett europeiskt index stängde 1,2 procent lägre. Stockholmsbörsen klarade sig relativt väl med en nedgång på 0,7 procent.

I USA har räntorna stigit den senaste tiden till följd av en solid konjunktur, samt en ökad sannolikhet för att Donald Trump blir USAs nästa president. Amerikanska aktier har även gått bättre än europeiska. Delvis kan det bero på att USAs ekonomi går betydligt bättre än Europas, men också på att en seger för Donald Trump skulle gynna USA på bekostnad av omvärlden.

Förra veckans preliminära inköpschefsindex för Europa visade att industrikonjunkturen är fortsatt svag, särskilt i Tyskland. Även tjänstesektorn tappade tempo, och det mesta pekar på att ECB kommer att behöva lägga mer fokus på att stötta konjunkturen än att oroa sig för inflation framöver. Det talar för att det kommer att bli fler räntesänkningar i Europa än vad ECB tidigare har flaggat för. Även i USA syns en avmattning inom industrin, men tjänstesektorn är fortsatt solid vilket ger stöd åt mjuklandningsscenariot. Vi räknar med att en kombination av en fortsatt god global konjunktur och räntesänkningar kommer att ge mer stöd åt börserna under årets sista månader, och vi behåller därför en övervikt i globala aktier.

Sedan årsskiftet har ett globalt aktieindex stigit knappt 19 procent i lokal valuta, vilket framför allt är ett resultat av en stark utveckling för amerikanska aktier. Vinsttillväxten i USA har varit positiv i år, men större delen av uppgången kan tillskrivas stigande värderingar. Kortsiktigt är värderingar en dålig kursindikator, och aktier kan vara högt eller lågt värderade under långa tidsperioder. Över en konjunkturcykel (7-10 år) är däremot värderingar avgörande när det gäller att bedöma den framtida avkastningspotentialen. Tittar vi på börsen i USA så är den för närvarande högt värderad, och faktum är att när ett cykliskt justerat P/E-tal (CAPE) varit så högt som idag, så har avkastningen på S&P 500 de kommande tio åren varit låg eller negativ.

Det går dock att nyansera bilden. Att den amerikanska börsen är dyr idag beror huvudsakligen på att ett mindre antal bolag (läs: teknikjättarna) är högt värderade. Delar av marknaden, såsom småbolag, är samtidigt lågt värderade. Att USA-börsen ser dyr ut talar därför främst för att den framtida avkastningen på de stora teknikjättarna inte kommer att vara så hög som den varit det senaste decenniet. Därmed bör man som långsiktig investerare säkerställa att man har en bred exponering mot amerikanska aktier, och inte lockas att ha en för hög andel teknikbolag i portföljen i hopp om en lika god kursutveckling de kommande tio åren. Även kortsiktigt ser faktiskt övriga bolag ut att kunna stå för en större del av avkastningen på den amerikanska börsen. Vinsttillväxten i de stora teknikbolagen har varit överlägsen det senaste året, men framöver väntas den vara mer i linje med resten av marknaden.

Fullspäckad agenda kommande vecka

• Den här veckan rapporterar bland andra Storytel, SKF och Sweco. I USA rapporterar jättarna Apple, Microsoft och Amazon
• Bank of Japan lämnar räntebesked på torsdag
• Veckan avslutas med den amerikanska jobbstatistiken på fredag eftermiddag

Vi står inför vad som kan vara höstens mest fullspäckade vecka med såväl ett stort antal kvartalsrapporter som tunga makrosiffror på agendan. Både i Sverige och Europa släpper ett stort antal bolag sina rapporter, och i USA släpper bolag motsvarande 45 procent av marknadsvärdet i S&P 500 sina kvartalssiffror, däribland teknikjättarna Alphabet, Meta, Microsoft, Apple och Amazon. I genomsnitt väntas de så kallade magnificent seven rapportera en vinsttillväxt på 19 procent under tredje kvartalet – betydligt högre än de 4,3 procent som väntas totalt i USA. Det är dock betydligt lägre än samma kvartal för ett år sedan, då Mag7s vinster växte med över 50 procent.

Veckan avslutas med den amerikanska jobbrapporten för oktober på fredag eftermiddag. Arbetslösheten väntas vara oförändrad på 4,1 procent, och sysselsättningen väntas öka med 140 000 nya jobb. Utöver detta kan nämnas preliminära inflationssiffror för euroområdet samt amerikansk PCE-inflation på torsdag, och ISM-index för industrin på fredag.

Det är dessutom bara en vecka kvar till presidentvalet i USA, där opinionsundersökningarna som nämnt pekar på ett en ökad ledning för Donald Trump. Det har lyft både amerikanska räntor och aktier den senaste tiden. Vi väntar oss att marknaden är på tårna den närmaste veckan och risken finns att volatiliteten blir högre.