Förra veckan gick börserna i USA och omvärlden i motsatt riktning. Svenska och europeiska aktier stängde båda 1,6 procent högre, medan amerikanska storbolagsindex sjönk 1 procent.
Efter att Trump under sina två första veckor som president avstått från att införa tullar har hoppet gradvis ökat om att världen skulle slippa ett handelskrig. Men i fredags kom beskedet att USA inför 25-procentiga tullar på varor från Mexiko och Kanada (10% på kanadensisk olja och gas för att mildra effekten för amerikanska hushåll) samt 10-procentiga tullar på varor från Kina. EU står förmodligen näst på tur.
Kortsiktig turbulens – men grundförutsättningarna finns fortfarande på plats
Börserna sjunker på bred front under måndagen till följd av den ökade osäkerheten, men innan man blir alltför stressad och trycker på säljknappen kan det vara värt att ta ett steg tillbaka och fokusera på de positiva drivkrafterna för aktiemarknaden. USAs ekonomi är stark och arbetslösheten är låg. Under 2025 väntas även svensk och europeisk ekonomi gradvis stärkas.
Inflationen har fallit kraftigt från toppen vilket ger hushållen köpkraft tillbaka, och centralbankerna är inne i en räntesänkningscykel vilket ger stöd åt tillväxt och riskaptit. Rapportsäsongen har trots allt varit rätt solid, och börserna handlas inte långt ifrån all-time high. Helgens tullutspel förändrar inte den positiva bilden, och vi behåller en övervikt i aktier med fokus på USA.
Tullar är varken bra för USA eller omvärlden
De negativa konsekvenserna av tullarna – om de införs och består i ursprunglig form – lär dock bli kännbara inte bara för USAs handelspartners, utan även för USA som gynnats av tillgången på kanadensiska råvaror och billig mexikansk arbetskraft. Handeln med Kanada och Mexiko är omfattande, och båda länderna har meddelat att de kommer att införa tullar på amerikanska varor som hämnd. Ökad osäkerhet, störningar i leveranskedjor och stigande varupriser kan bli några av de negativa konsekvenserna. En konsekvens kan också bli att omvärlden försöker göra sig mindre beroende av handel med USA.
Svensk ekonomi påverkas relativt lite av USAs tullar, men handelshinder och ökad osäkerhet är förstås negativt för Sverige och svenska exportbolag. På Stockholmsbörsen backar cykliska aktier under måndagen, med bolag kopplade till bilindustrin i botten. Sedan årsskiftet är det dock samma cykliska bolag som gått i täten för uppgången, så att det blir vinsthemtagningar när något oväntat inträffar är inte så konstigt.
Blir marknadsreaktionerna bestående?
Osäkerheten är betydande in i det sista. Ett av Trumps mål är att minska den illegala immigrationen samt att stoppa införseln av drogen fentanyl. Under måndagen ska Trump hålla samtal med både Mexiko och Kanada, och kanske är det fortfarande möjligt att en ’bra deal’ kan få USA att begränsa omfattningen av tullarna. Om ingen uppgörelse nås så träder de i kraft i morgon tisdag.
Hur kraftig och bestående marknadsreaktionerna i början av veckan blir beror på vad som händer härnäst – dels hur andra länder responderar, och om Trump visar sig villig att göra överenskommelser för att begränsa omfattningen av tullarna. Som investerare är det viktigt att hålla fokus på det vi hänvisade till i början – att ekonomin är stark, och räntorna är på väg ner vilket ger goda förutsättningar för globala aktier att utvecklas väl framöver.
Jobbrapport från USA toppar agendan
Tullar står givetvis i fokus den här veckan, men makrokalendern bjuder även på ISM-index för amerikansk industri och tjänstesektor, statistik över antal lediga jobb i USA (JOLTs) samt den amerikanska jobbrapporten på fredag eftermiddag. 170 000 nya jobb väntas ha skapats i USA under januari, och arbetslösheten spås vara oförändrad på 4,1 procent. Överraskningar på upp- eller nedsidan kan ge marknadsreaktioner.
Rapportsäsongen fortsätter också med resultat från bland annat Amazon och Alphabet.