Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Höga värderingar oviktiga på kort sikt

• Amerikanska S&P 500 noterar nya börsrekord och stängde högre för sjätte veckan i rad
• Tung rapportvecka väntar i Sverige och USA, med industri respektive teknikjättar i fokus
• Mjuklandning och räntesänkningar ger börserna medvind – vi överviktar aktier

Ett globalt index stängde veckan 0,8 procent högre, återigen lett av USA där marknaden steg för sjätte veckan i rad. Totalt summerade uppgången i USA till 0,9 procent medan Europa stängde 0,6 procent högre. Stockholmsbörsen avslutade veckan oförändrat. Finanssektorn stod ut som vinnare tack vare de amerikanska storbankerna som över lag rapporterat bättre än förväntat. På hemmaplan slog även Nordea estimaten och belönades med kursuppgång.

Aktiemarknaden ser för närvarande stark ut, särskilt i USA där makrodata kommit in bättre än förväntat under hösten. Det brukar vara positivt för börsen, och så även denna gång. Det stundande presidentvalet tycks inte ha någon avskräckande effekt, snarare kan Trumps ökade medvind i opinionsundersökningarna bidra till uppgången. Trumps politik med skattesänkningar och fokus på näringslivet är sannolikt mer gynnsam för aktiemarknaden än vad Kamala Harris politik är – åtminstone på kort sikt.

Vi väntar oss att en seger för Trump skulle gynna USA och amerikanska intressen på bekostnad av utvecklingen i omvärlden. Särskilt Kina befinner sig i skottgluggen då Trump hotat med höga tullar på samtliga kinesiska varor, men även Sverige och Europa skulle sannolikt beläggas med nya tullar. För börserna väntar vi oss att en seger för Trump skulle gynna amerikanska aktier framför andra marknader. En seger för Harris skulle i stället kunna ta bort en del av riskerna för Europa och Kina.

Rapportsäsongen rullar vidare och den här veckan blir viktig såväl för amerikansk som för svensk del. I USA släpper bolag motsvarande drygt en tredjedel av marknadsvärdet i S&P 500 sina resultat, däribland teknikjättarna Tesla och Amazon. Så här långt har den amerikanska rapportsäsongen varit något bättre än förväntat, men kursrörelserna i samband med rapporterna har varit större än vanligt vilket tyder på en viss osäkerhet i marknaden. Positiva överraskningar har i genomsnitt belönats med en uppgång på 1,8 procent de följande två dagarna, medan negativa överraskningar straffats med en nedgång på 4,2 procent.

För svensk del väntar också en rapporttung vecka. Först ut bland verkstadsjättarna är Sandvik som släpper sina siffror redan under måndagen, följt av Atlas Copco på onsdag. Även Handelsbanken, Swedbank och SEB kommer med sina resultat.

Amerikanska storbolagsindex S&P 500 handlas för närvarande till ett framåtblickande P/E-tal på närmare 22, vilket även drar upp värderingen av ett globalt index som till över 70 procent utgörs av USA. På kort sikt säger värderingar ingenting om kurspotentialen, men på lång sikt brukar höga värderingar indikera att avkastningspotentialen är längre än normalt. Här och nu väntas dock en mjuklandning i ekonomin kombinerat med räntesänkningar ge ett brett stöd åt börserna, och vi behåller därför en övervikt i aktier. Att Kina går fram med omfattande stimulanser är också positivt.

På agendan

• Den här veckan rapporterar bland andra Atlas Copco, Handelsbanken och Castellum
• På torsdag släpps preliminära PMI-siffror (inköpschefsindex) för USA, Japan och Europa
• På fredag släpps IFO-index i Tyskland, som ger en bild av klimatet i näringslivet

Rapportsäsongen blir viktigast för marknadsutvecklingen den här veckan, och särskilt rapporterna från de stora verkstadsbolagen är i fokus för svensk del. I USA är förstås teknikbolagen viktiga, men allt fler bolag bidrar positivt till vinsttillväxten och det syns även på börsen där uppgången tydligt har breddats sedan årsskiftet.

På makroagendan står preliminära inköpschefsindex för USA och Europa på torsdag. De väntas visa på fortsatt styrka i USA drivet av tjänstesektorn, medan Europa är svagare till följd av en dämpad industrikonjunktur, särskilt i Tyskland.