Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Inflationssiffror och Fed toppar agendan

Ett globalt index steg 0,8 procent förra veckan. Starkast gick börserna i USA tack vare fortsatta kurslyft för de stora teknikbolagen. Amerikanska aktier steg 1,0 procent, europeiska aktier steg 0,8 procent och Stockholmsbörsen lyfte 0,3 procent under veckan.

Veckans agenda

  • På onsdag eftermiddag släpps nya inflationssiffror i USA
  • Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar räntebesked på onsdag kväll
  • På fredag lämnar Bank of Japan räntebesked

Fredagen bjöd dock på sjunkande börser efter den amerikanska jobbrapporten för maj som visade att det återigen skapades betydligt fler jobb än väntat i USA, samtidigt som lönerna ökade mer än väntat. Totalt skapades 272 000 nya jobb, och lönerna steg med 0,4 procent i månadstakt – en siffra som inte är förenlig med Feds inflationsmål. De starka jobbsiffrorna fick korta och långa räntor att stiga, och för Fed, som lämnar räntebesked på onsdag kväll, bekräftade rapporten att det inte är någon brådska att börja sänka räntan. Ekonomin tycks inte vara i behov av stöd, och Fed kan därmed invänta ytterligare bekräftelse på att inflationen verkligen är på väg ner innan man börjar sänka räntan. Dörren för en första räntesänkning i juli kan därmed betraktas som stängd.

Även om börserna backade efter jobbstatistiken, så är en stark amerikansk arbetsmarknad i grund och botten bra – både för konjunkturen och för börsen. Det är till och med en grundförutsättning för att vi ska undvika en recession och därmed en större börsnedgång. Vi ser därför fredagens siffror som positiva och stöttande för marknaden. Löneökningarna var visserligen något större än väntat, men övrig arbetsmarknadsstatistik pekar knappast på att vi står inför en löne- och inflationsspiral. Exempelvis fortsätter antalet lediga jobb att minska, arbetskraftsdeltagandet har ökat och quits rate, dvs andelen som frivilligt säger upp sig, har fallit ner mot en nivå som indikerar att löneökningarna kommer att röra sig ner mot 3 procent i årstakt. Det är en nivå Fed skulle vara bekväm med.

På onsdag kommer vi förhoppningsvis att bli något klokare när det gäller utsikterna för penningpolitik och inflation i USA, för då får vi både inflationssiffror för maj och ett räntebesked från Fed. Kärninflationen väntas sjunka något jämfört med månaden innan vilket vore ett steg i rätt riktning. Den här gången lämnar Fed inte bara besked om styrräntan, man publicerar även uppdaterade ekonomiska prognoser och en ny så kallad dot plot, det vill säga räntebana. Den senaste räntebanan från i mars indikerade tre sänkningar i år, men den uppdaterade prognosen lär inte signalera mer än 1–2 sänkningar vilket är i linje med marknadens prissättning. Ju färre sänkningar i prognosen, desto större risk för en negativ kursreaktion, och vice versa. Även Powells tonfall under presskonferensen blir viktigt för sentimentet.

Vi behåller en övervikt i aktier då starka arbetsmarknader i både USA och Europa väntas fortsätta ge stöd åt ekonomin. Att centralbankerna nu börjar sänka räntorna är också positivt – i Europa har både Riksbanken och ECB tagit första steget, och vi väntar oss att Fed gör detsamma efter sommaren. Stigande bolagsvinster och höjda estimat efter den förra rapportsäsongen är också ett gott tecken.

Vi har nyligen lyft Europa till en övervikt samt sänkt USA från övervikt till neutral. Tecken på en bättre industrikonjunktur väntas gynna cykliska aktiemarknader som den europeiska, och makrodata i Europa har överraskat på uppsidan den senaste tiden vilket brukar ge stöd åt börsen. Vinstrecessionen i bolagen ser också ut att vara över, och under andra halvåret väntas återigen vinstlyft. Mer om vår investeringsstrategi kan du höra i vår senaste podd.

På agendan

Huvudnumren den här veckan är den amerikanska inflationssiffran för maj som släpps på onsdag, samt Feds räntebesked på onsdag kväll (se ovan). På fredags släpps Michiganindex i USA som mäter konsumentsentiment och inflationsförväntningar.

Vi får även ett räntebesked från den japanska centralbanken på fredag där styrräntan väntas lämnas oförändrad.

För svensk del släpps inflationssiffror för maj på fredag. Vi väntar oss att KPIF (inflation med fast ränta) kommer in på 1,8 procent i årstakt, dvs något under både Riksbankens mål och egen prognos.