Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Jobbrapporten sätter tonen inför årsskiftet

Börserna fortsatte uppåt förra veckan, och i USA stängde marknaden på en ny rekordnivå igen på fredagen. S&P 500 steg totalt 1,1 procent och utklassade därmed europeiska STOXX 600 som stängde 0,4 procent högre. Stockholmsbörsens breda index steg 0,9 procent. Småbolag utvecklade starkt i både USA och Sverige med stöd av hög riskaptit och sjunkande långräntor.

Veckans agenda

• PMI-siffror i Sverige publiceras för industrin på måndag och för tjänstesektorn på onsdag
• Preliminära svenska inflationssiffror släpps på torsdag
• Veckan avslutas med den amerikanska jobbrapporten för november på fredag eftermiddag

Trump-rallyt gjorde november till en exceptionellt bra månad för amerikanska aktier. Storbolagsindex S&P 500 steg 5,7 procent vilket gör november till den bästa månaden i år. Småbolagsindex Russel2000 steg 10,7 procent. Enligt siffror från Bloomberg pumpade investerare in enorma 141 miljarder dollar i amerikanska aktier under månaden, och det stora kapitalinflödet bidrog till den kraftiga kursuppgången. Samtidigt fortsatte den plågsamma kräftgången för Sverige och Europa där börserna stängde månaden på minus.

Trots det växande gapet i avkastning och värdering mellan amerikanska aktier och resten av världen så föredrar vi USA, där marknaden för närvarande får stöd av stark tillväxt, räntesänkningar och förväntningar om en företagsvänlig politik under Trump. Handelsprotektionism är negativt för alla, men det kommer på kort sikt att skada omvärlden mer än USA. Vi ser störst potential i amerikanska småbolag som är lågt värderade jämfört med storbolag. De mindre bolagen väntas bli de största vinnarna på Trumps politik med skattesänkningar och avregleringar.

När det gäller amerikanska handelstullar är de inte positiva för någon – varken på kort eller lång sikt. Förra veckan såg vi hur Trumps plötsliga hot om att införa 25-procentiga avgifter på import från Mexiko och Kanada skakade om marknaden och fick ländernas valutor att tappa i värde. Det påverkade även företag i Asien och Europa – särskilt inom bilindustrin – då många företag producerar varor i Mexiko för försäljning i USA. Som förväntat visade sig dock tullarna vara förhandlingsbara. Trumps mål är inte att göra alla varor producerade i andra länder dyrare – det är en förhandlingstaktik för att tvinga företag och länder att göra eftergifter, och förlägga mer produktion i USA mot utbyte mot undantag från tullar på andra varor. Under Trumps ledarskap väntar vi oss att få se mer av samma visa med skarpa uttalanden, följt av förhandlingar och mer acceptabla resultat. Det kommer sannolikt leda till ökad volatilitet på börserna, särskilt utanför USA.

Stockholmsbörsen har stigit beskedliga 7 procent i år och förr eller senare bör det finnas catch up-potential i Sverige och Europa. Problemet är att industrikonjunkturen i Europa är svag och det finns få tecken på att en vändning är nära förestående – snarare riskerar den svaga tyska konjunkturen att smitta av sig. Även om geopolitik sällan får några större ekonomiska konsekvenser så kan den nuvarande situationen med nyval i Tyskland, ett ohållbart budgetunderskott i Frankrike, tullhot från USA samt ett intensifierat ryskt anfall i Ukraina bidra till det svaga sentimentet och att de stora kapitalflödena går till amerikanska aktier. Någon gång under 2025 bör en vändning komma då industrikonjunkturen bottnar ur med stöd av sänkta räntor, men än så länge är det snarare ’Trump trade’ som fortsätter att dominera, och det betyder fortsatt medvind för USA.

På agendan: Kan jobbrapporten ge tomterally?

På fredag den här veckan släpps den amerikanska jobbrapporten för november, och den kan sätta tonen för resten av månaden. Estimaten pekar på att det skapats runt 180 000 nya jobb i USA jämfört med endast 12 000 i september då orkaner och strejker ställde till problem. Ytterligare en svag siffra är osannolik, men skulle i så fall blåsa liv i recessionsoron och leda till en kraftigt negativ reaktion på marknaden. Vi ser det dock som mer troligt att jobbrapporten pekar på fortsatt styrka i USAs ekonomi, vilket i så fall väntas ge mer bränsle åt börserna inför årsskiftet. Det bästa är dock om siffran inte är för stark eftersom det i så fall kan få Fed att avstå från att sänka räntan i mitten av december.

Vi får även definitiva inköpschefsindex för november idag måndag samt på onsdag. De preliminära siffrorna visade på en fortsatt försvagning i Europa, och en förbättring i USA.