Veckans agenda
• På onsdag publiceras svenska inflationsförväntningar från TNS Sifo/Prospera
• ISM-index i USA publiceras för industrin på tisdag och tjänstesektorn på torsdag
• Veckan avslutas med den amerikanska jobbrapporten för augusti på fredag
Trots en turbulent start blev augusti ännu en stark månad för börserna. Amerikanska storbolagsindex S&P500 steg 3,7 procent under månaden och gick därmed bättre än börserna i både Europa, Sverige och Japan. Turbulensen i början av månaden berodde delvis på oro för USAs konjunktur, och defensiva sektorer gick därmed bättre än cykliska.
• Defensiva sektorer gick bättre än cykliska under augusti – det kan förändras framöver
• Börserna får stöd av sjunkande inflation och signaler om räntesänkningar
• Fredagens jobbrapport i USA väntas ge Fed grönt ljus
De stora kursrörelserna under augusti ledde till att intresset ökade för defensiva sektorer med lågt konjunkturberoende, som dagligvaror och hälsovård. I slutet av månaden avtog oron och cykliska sektorer gick bättre igen. Stöd kom från lägre inflation än förväntat, stabila konjunktursignaler samt tydliga tecken på att räntesänkningar nu stundar på båda sidor om Atlanten.
Förra veckan släpptes bland annat siffror över PCE-inflation i USA som visade att prisökningarna varit lägre än förväntat under månaden. Amerikanska konsumenter fortsätter samtidigt att spendera pengar, och sparkvoten är nere på den lägsta nivån sedan 2022. Det indikerar att USAs ekonomi och arbetsmarknad fortfarande är stark vilket är positivt även för omvärlden. För svensk och europeisk del är det viktigt att det går bra för USA som agerat motor i världsekonomin de senaste två åren. Vi väntar oss fortsatt en mjuklandning i USA vilket bör ge mer stöd åt cykliska sektorer och aktiemarknader under hösten. Vi har därför en positiv syn på europeiska aktier.
Den här veckan får vi flera viktiga konjunktursignaler från USA och viktigast av allt blir jobbrapporten på fredag eftermiddag. Den förra jobbrapporten som kom i början av augusti var oväntat svag vilket utlöste stora kursrörelser på börserna. Den här gången blir det viktigt att siffrorna inte sänder fler oroväckande signaler utan att arbetsmarknaden framstår som stabil. Förväntansbilden är att arbetslösheten har sjunkit något till 4,2 procent samtidigt som antalet nyskapade jobb väntas ligga på drygt 160 000. Om siffrorna kommer in som förväntat så bör det ge stöd åt riskaptiten, och dessutom skulle det ge grönt ljus för Fed att börja sänka räntan med start den 18 september.
Vi behåller en neutral vikt i aktier. Under första halvan av året fick börserna kraftig medvind av lägre inflation kombinerat med oväntat stark tillväxt. Nu är inte längre inflation en lika viktig drivkraft för marknaden, och samtidigt väntas konjunkturen gradvis dämpas. Det brukar ge mindre medvind åt aktiemarknaden och volatiliteten kan bli högre än tidigare. Att ha en bra riskspridning mellan aktier och obligationer är därför viktigt.
I vår senaste podd pratar vi mer om hur du bygger en robust portfölj som tål både med- och motvind. Den kan du lyssna på här.
På agendan
Förutom ovan nämnda jobbrapport så får vi också definitiva inköpschefsindex för både industrin och tjänstesektorn i USA, Europa och Japan den här veckan. Tillväxten i industrin väntas vara dämpad, samtidigt som tjänstesektorn bedöms ha förblivit stark under sommarens sista månad.
För svensk del släpptes ett nytt inköpschefsindex för industrin redan på måndagsmorgonen. Index tog ett rejält kliv uppåt till tillväxtzonen igen efter ett kraftigt fall i juli. Den svenska industrin pekas ibland ut som en ledande indikator även för den europeiska industrin, då en stor del av svensk export går just till våra europeiska grannländer.