Ett globalt index backade 1,1 procent förra veckan med USA i botten och Japan i topp. Det var andra veckan i rad som börserna stängde lägre. Amerikanska aktier sjönk 1,7 procent medan europeiska aktier tappade 0,3 procent. Både korta och långa räntor steg i USA efter att inflationssiffran för mars kom in högre än förväntat. Marknaden prisar nu in mindre än två räntesänkningar i USA i år, ner från 5–6 förväntade sänkningar i början av året. Så länge räntesänkningarna skjuts på framtiden tack vare en stark konjunktur räknar vi med att börserna kan utvecklas väl, men skulle inflationen visa tecken på att ta ny fart så är det mer oroande. Än så länge kan inflationssiffrorna ses som ett gupp på vägen mot 2 procent – möjligen är guppet något större än förväntat.
• Den svenska rapportsäsongen startar med rapporter från bland andra Investor, Nordea och Tele2
• På tisdag släpps ZEW-index i Tyskland, som mäter det ekonomiska sentimentet i landet
• Inflationssiffror släpps från euroområdet på onsdag och Japan på fredag
Stockholmsbörsen backade 0,8 procent förra veckan samtidigt som svenska räntor sjönk efter att fredagens inflationssiffra kom in långt under både Riksbankens och analytikernas förväntningar. Smolken i Riksbankens bägare är att siffrorna fick kronan att försvagas vilket riskerar att leda till högre inflation via importerade varor. Marknaden prisar nu in 80% sannolikhet för en sänkning i maj, men vi tror fortfarande att Thedéen och hans kollegor väljer att avvakta till i juni. Då hinner de få ytterligare två inflationsutfall att ta ställning till, och dessutom kommer de veta mer om hur ECB agerar vid det laget.
Kan geopolitik stoppa börsuppgången?
Konflikten mellan Israel och Iran står i fokus i början av veckan. Hur marknaden reagerar framöver kommer att avgöras av vad som händer härnäst – det vill säga om Irans angrepp triggar någon form av motattack från Israel, eller om partnerna väljer att deskalera konflikten. För tillfället signalerar Iran att de inte planerar någon ytterligare attack, och USA och Storbritannien har uppmanat Israel att visa återhållsamhet.
I ett värsta scenario skulle responsen länderna emellan gradvis trappas upp och leda till ökad volatilitet på marknaden. Olje- och fraktpriser skulle stiga i ett sådant scenario, vilket riskerar att leda till att inflationen tar ny fart. Vi bedömer dock att det är mest sannolikt att konflikten inte eskalerar eftersom båda sidor har mer att förlora än att vinna. Iran har redan betydande ekonomiska problem, och en svagare valuta och utökade sanktioner skulle bara leda till ännu högre inflation och mer lidande för folket. Israel utkämpar redan ett impopulärt krig i Gaza som till och med USA har börjat invända emot.
Även marknaden tycks bedöma att risken för en förvärrad konflikt är låg. Börserna stiger på måndag förmiddag samtidigt som oljepriserna faller tillbaka. Normalt är också marknadsreaktionerna kortlivade vid plötsliga geopolitiska konflikter – även vid betydligt värre sådana som till exempel när Ryssland anföll Ukraina. På börsen handlas cykliska aktier i topp i början av veckan vilket tyder på att fortsatt optimism kring konjunkturen står i fokus inför den stundande rapportsäsongen.
Vi gör inga förändrar av allokeringen till följd av helgens händelser, utan behåller en övervikt i aktier.
På veckans agenda
Veckans makroagenda är relativt tunn men vi får detaljhandelsstatistik från USA idag måndag, samt siffror över industriproduktion och detaljhandel från Kina på tisdag. I Europa släpps tyska ZEW-index.
Rapportsäsongen står i fokus den här veckan. Den startade i USA redan i fredags med resultat från bland annat JP Morgan och Wells Fargo som kom in något svagare än förväntat. Det första av de så kallade ”magnificent seven”-bolagen som släpper siffror är Netflix på torsdag efter stängning.
För svensk del går startskottet i morgon tisdag med resultat från Ericsson, följt av Volvo på onsdag. För svensk del väntas vinsterna för OMXS30-bolagen minska något jämfört med första kvartalet 2023 vilket är ett trendbrott jämfört med föregående kvartal. Det är dock en både liten och tillfällig vinstminskning att döma av estimaten. Med tanke på att bolagen totalt sett ofta överträffar förväntningarna så kan vinstutvecklingen för även detta kvartal mycket väl bli positiv.