Börsen
Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Ljusare utsikter för Europa

Geopolitik dominerade nyhetsflödet förra veckan. Donald Trump anklagade Ukraina för att ha startat kriget med Ryssland, och USA höll fredssamtal med Ryssland utan att bjuda in vare sig Ukraina eller EU. Trump kom med nya tullutspel, den här gången handlade det om 25 procent på bilar, läkemedel och halvledare. Elon Musk gick fram med motorsågen i USAs statsapparat, och hotade i slutet av veckan alla federalt anställda med sparken om de inte svarar på ett mejl om vad de åstadkommit den senaste veckan.

Veckans agenda

  • IFO-index, som ger en bild av klimatet i näringslivet i Tyskland, publiceras under måndagen
  • Den amerikanska chiptillverkaren Nvidia rapporterar på onsdag kväll
  • I Sverige publiceras konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet på torsdag

Marknaden stod emot den geopolitiska osäkerheten väl, men när amerikanska inköpschefsindex för februari publicerades på fredag eftermiddag så vände börserna ner. Siffrorna visade att tjänstesektorn svalnade betänkligt under månaden till följd av geopolitisk osäkerhet, nedskärningar inom den offentliga sektorn samt att tullar riskerar att leda till högre inflation. Michiganindex visade samtidigt att de långsiktiga inflationsförväntningarna i USA steg till den högsta nivån sedan 1995.

De svaga makrosiffrorna fick USA-börserna på fall på fredagen, och cykliska sektorer och småbolagsaktier gick i täten för nedgången samtidigt som räntorna sjönk. Ökad oro för konjunkturen vägde med andra ord tyngre än rädsla för inflation. Totalt tappade ett globalt aktieindex 1,2 procent förra veckan, främst tyngt av nedgången i USA. Övriga marknader klarade sig bättre, och europeiska storbolagsindex stängde veckan 0,3 procent högre medan kinesiska aktier steg närmare 4 procent.

USAs ekonomi är stark och vinsttillväxten under rapportsäsongen ligger på 17 procent i årstakt vilket är väsentligt bättre än förväntat. Börsen har dock stigit mer än 25 procent sedan början av 2024, och att det förr eller senare kan komma ett bakslag är naturligt. Vi ser fortsatt positivt på amerikanska aktier.

Revansch för Europa i år

Europeiska aktier har utvecklats starkt den senaste tiden. Både värderingar och förväntningar har varit lågt ställda, och det har därför räckt med små ljusglimtar för att locka större kapitalinflöden och lyfta börserna. Inköpschefsindex för industrin har exempelvis överraskat på uppsidan i år, och vinsttillväxten i Europa väntas stärkas framöver.

Helgens tyska val resulterade i en seger för kristdemokratiska CDU och Friedrich Merz ser därmed ut att bli landets nästa förbundskansler. Mest troligt är en tvåpartiregering med CDU och socialdemokratiska SPD. Det är ett bra valresultat ur marknadssynpunkt då de med sin majoritet skulle kunna driva igenom reformer för att få fart på Tysklands ekonomi igen.

Den geopolitiska risken i Europa har varit hög, men fler orosmoln än det tyska valet kan snart ligga bakom oss. En fred i Ukraina skulle vara positivt, och att Trump tvingar Europas ledare att enas kring handels- och försvarsfrågor kan faktiskt bidra till att lyfta sentiment och aktier framöver. Att bygga upp Ukraina efter kriget kommer att kräva enorma investeringar, och oavsett om det blir krig eller fred lär Europas länder fortsätta rusta upp. ECB lär sänka räntan relativt mycket under 2025 eftersom tillväxten är relativt svag och inflationstrycket lågt. Det är bra för investeringsviljan i företagen och för konsumenterna. Amerikanska tullar är en risk, men vi ser goda möjligheter för Europa att förhandla, exempelvis om ökad import av energi och försvarsmateriel från USA.

Baserat på detta höjer vi europeiska aktier till en övervikt.

Nvidia och PCE-inflation toppar veckans agenda

Rapportsäsongen sjunger på slutversen men en viktig rapport återstår, nämligen Nvidias resultat som släpps på onsdag kväll. Trots lanseringen av kinesiska DeepSeek som fick Nvidias aktie på fall i början av året, så finns ännu inga tecken på att Nvidias största kunder, däribland techjättar som Microsoft och Meta, avser att dra ner på investeringar i Nvidias produkter. Analytiker räknar med att vinsten per aktie ökar med över 60 procent jämfört med samma kvartal förra året. Nvidias rapport är viktig för marknaden, men i takt med att börsuppgången i USA har breddats så har betydelsen trots allt minskat något.

På makroagendan står den amerikanska PCE-inflationen som släpps på fredag. I Europa släpps preliminära inflationssiffror för februari i bland annat Grekland och Frankrike. Vi får även siffror över konsumentförtroende i USA.