Förra veckan steg ett globalt aktieindex 0,2 procent. Det satte punkt för ett stabilt första halvår, där börserna stigit i takt med att osäkerheten kring konjunktur och räntor har sjunkit. Sedan årsskiftet har världsindex stigit 12,7 procent tack vare solid tillväxt i ekonomin, stigande bolagsvinster och sist men inte minst fortsatt fokus på AI. Japanska och amerikanska aktier har gått bäst i år med uppgångar på 19,8 respektive 18,6 procent. Stockholmsbörsen har också stigit, men inte lika mycket. För svensk del är uppgången i år 8 procent.
Veckans agenda
• På måndag släpps inköpschefsindex för industrin i alla stora regioner
• I Europa publiceras en preliminär inflationssiffra för juni på tisdag
• På fredag får vi den amerikanska jobbrapporten för juni
Något annat som stigit sedan årsskiftet är räntorna, för i takt med att de förväntade räntesänkningarna skjutits på framtiden så har både korta och långa räntor klättrat uppåt. För börserna har det inte inneburit något problem så länge skälet varit att ekonomin är stark, men under en kort period i april steg räntorna på grund av att inflationen i USA var oväntat hög. Då föll både Stockholmsbörsen och ett globalt index med knappt 5 procent innan marknaderna vände upp igen. Det är den största nedgången vi har sett hittills i år.
Vi behåller en övervikt i aktier då vi bedömer att det finns mer uppsida på marknaden givet utsikterna för konjunktur och bolagsvinster. Samtidigt har börserna gått starkt under första halvåret, bakslagen har varit få och värderingarna har stigit. Det gör att marknaden är mer känslig i händelse av eventuella bakslag.
Sommarens viktigaste datum
För den börsintresserade finns en rad intressanta händelser att hålla ögonen på i sommar. Bland annat får vi räntebesked från Fed, ECB och Bank of Japan under juli. Mest intressant blir beskedet från Fed den 31 juli. Styrräntan väntas lämnas oförändrad, men Powells kommentarer under den efterföljande presskonferensen brukar kunna ge kursrörelser på både aktie- och räntemarknaden.
På makroagendan kan även nämnas den amerikanska jobbrapporten och inflationen. Nästa jobbrapport kommer den 5 juli och inflationssiffran publiceras den 11 juli. Båda siffrorna brukar kunna skaka om marknaden om de avviker från förväntningarna. Bäst skulle det vara om vi fick se lite lägre inflation i sommar kombinerat med en fortsatt låg arbetslöshet.
Sist men inte minst väntar förstås rapportsäsongen för andra kvartalet där Ericsson är först ut bland svenska storbolag den 12 juli. Ett datum att lägga på minnet är den 18 juli då bland annat Atlas Copco, Volvo och SKF släpper sina resultat. I USA ligger fokus på de stora teknikjättarna varav majoriteten rapporterar kring månadsskiftet juli/augusti. Viktigast av alla är Nvidia, vars resultat kommer först den 23 augusti. Mer om sommarens viktigaste händelser kan du höra i vår sommarpodd, börskoll i hängmattan.
Den här veckans agenda
I Europa lär fokus ligga på resultatet av den första omgången av det franska valet som hölls igår söndag, och där högerpopulistiska Nationell samling ser ut att ha fått en tredjedel av rösterna och därmed blivit det största partiet. På tisdagen får vi även preliminära inflationssiffror för euroområdet i juni som väntas visa att inflationen sjönk under månaden.
På måndagen släpps en rad inköpschefsindex för industrin i Europa, Japan, Kina och USA. Senare under veckan släpps motsvarande siffror för tjänstesektorn.
På onsdag kväll får vi protokollet från Feds senaste möte, och en rad centralbanksledamöter håller tal, däribland Jerome Powell. Veckan avslutas med den amerikanska jobbrapporten på fredag eftermiddag. Den väntas visa att arbetslösheten varit oförändrad på 4 procent. Avvikelser vad gäller arbetslöshet, antal nyskapade jobb eller löneökningar kan ge volatilitet på marknaden.