Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Marknaden ogillar Trumps attack på Powell

Under påskveckan fortsatte de amerikanska börserna att sjunka, och S&P 500 tappade totalt 1,5 procent. Nasdaq-index sjönk 2,6 procent drivet av nedgångar i alla de stora teknikbolagen, däribland Nvidia som riskerar att påverkas negativt av nya exportrestriktioner för halvledare till Kina. I Europa och Sverige steg däremot börserna 3,8 respektive 3,4 procent under påskveckan.

I helgen dominerades rubrikerna av Trumps attacker mot den amerikanska centralbankens oberoende, där han bland annat kallade Jerome Powell för en ”stor förlorare”. Trump menade att inflationen är obefintlig och att styrräntan därför omedelbart bör sänkas för att förhindra en avmattning i ekonomin. Trots att Trump inte ska kunna avskeda Powell i förtid (Powells mandat löper ut i maj 2026) så rapporteras det att Vita Huset undersöker om det trots allt är möjligt. En ökad risk för politisk inblandning i Feds arbete har ökat oron på marknaden, och det fick under måndagen (då Stockholmsbörsen var stängd) amerikanska tillgångar att falla ytterligare och både aktier, långa obligationer och dollarn tappade i värde. Guldpriset fortsätter samtidigt att slå nya rekord som en konsekvens av hög geopolitisk osäkerhet och att investerare diversifierar bort från dollar och amerikanska tillgångar.

Förhandlingarna om tullar mellan USA och landets stora handelspartners verkar inte heller gå framåt särskilt snabbt, och det innebär att osäkerheten fortfarande är betydande. Tullarna mellan USA och Kina ligger dessutom kvar på nivåer långt över 100 procent, och frågan är vem som kommer att ta första steget för att nå en överenskommelse. Kina väljer uppenbarligen att sätta hårt mot hårt, och har gått ut och varnat för att man kommer att vidta motåtgärder om andra länder begränsar handeln med Kina på grund av amerikanska påtryckningar.

Förr eller senare lär nya handelsavtal presenteras, men frågan är om det räcker för att återupprätta förtroendet för USA. Risken finns att misstroendet mot den amerikanska administrationen kommer att bestå, och därmed finns också en risk för att investerare kommer att fortsätta minska andelen amerikanska tillgångar i portföljen. Skulle Vita Huset dessutom göra sig av med Jerome Powell för att öka inflytandet över penningpolitiken så ökar riskerna ytterligare.

Som investerare bör man försöka hålla huvudet kallt och fortsätta investera långsiktigt. En vanlig fråga är om man ska pausa sitt månadssparande tills oron lugnat ner sig, men det bör man inte göra. Hela poängen med månadssparande är att jämna ut svängningarna på marknaden, och när börsen sjunker köper man billigare tills marknaden vänder upp igen. I den senaste podden besvarar vi de tio vanligaste frågorna om tullar, börsras, globalfonder och sparande just nu.

Regionalt ser vi för närvarande högst potential i Europa där värderingarna är rimliga och finanspolitiken väntas bli mer stöttande framöver, inte minst i Tyskland. ECB väntas fortsätta att sänka styrräntan i år, vilket ger stöd åt ekonomin och aktiemarknaden. Vi ser även goda chanser för att förhandlingarna mellan USA och EU kommer att resultera i lägre tullar än 20 procent.

På agendan

  • Denna vecka rapporterar bland andra Volvo, Nordnet och Saab
  • I USA rapporterar Tesla på tisdag och Alphabet på torsdag
  • På onsdag släpps preliminära inköpschefsindex för april i Europa och USA

Än så länge är det främst den höga osäkerheten som påverkat börserna negativt, medan makrodata kommit in ungefär som förväntat. Den här veckan toppas agendan av preliminära inköpschefsindex för april vilket blir väldigt intressant. I USA väntas både industrin och tjänstesektorn tappa tempo jämfört med i mars. Delindex som orderingång, priser och anställningsplaner kommer alla att granskas i jakt på ledtrådar till hur tullar och osäkerhet påverkar företagen. Även i Europa väntas en inbromsning, men inte lika kraftig som i USA.

Rapportsäsongen rullar samtidigt vidare. I USA har 12 procent av storbolagen släppt sina resultat och både intäkter och vinster har varit högre än förväntat, men då siffrorna avser perioden innan de nya amerikanska tullarna infördes säger det väldigt lite om nuläget. Guidningen kännetecknas av osäkerhet, då företagen för närvarande har lika svårt att sia om framtiden som investerarna. Den här veckan får vi bland annat rapporter från Tesla på tisdag, samt Alphabet på torsdag. Fokus generellt kommer att ligga på kommentarer avseende tullar och globala värdekedjor.

För svensk väntar bland annat resultat från Volvo, SKF och Saab den här veckan. De bolag som rapporterat hittills, däribland Sandvik och Autoliv, har inte vittnat om några större effekter av tullar och handelskonflikter, men osäkerheten är betydande och frågan är hur mycket klokare vi kommer att bli den närmaste tiden.