Veckobrev: Nvidias rapport lyfte börserna till nya höjder

Ett globalt index steg totalt 1,3 procent förra veckan. Amerikanska aktier gick starkast och storbolagsindex S&P 500 stängde 1,7 procent högre. Stockholmsbörsen steg 0,7 procent. Sedan årsskiftet har ett globalt index stigit 5,8 procent.

Veckans agenda:

  • Den svenska rapportsäsongen avslutas med resultat från bland andra Africa Oil, SBB och Elekta.
  • Preliminära inflationssiffror släpps från Tyskland på torsdag och från euroområdet på fredag.
  • ISM-index för industrin i USA publiceras på fredag.

Förra veckans viktigaste händelse var varken Fed-protokollet eller de preliminära inköpschefsindexen för februari – det var chipjätten Nvidias kvartalsrapport. Trots högt ställda förväntningar lyckades bolaget leverera ett resultat som var högre än förväntat, och det fick Nvidias marknadsvärde att öka med hela 277 miljarder dagen efter rapporten. Det är den största värdeökningen någonsin för ett bolag under enskild handelsdag. Rapporten lyfte inte bara Nvidia till nya höjder, utan den gav stöd åt aktiemarknader över hela världen. Börserna i både USA, Japan och Europa steg alla till nya rekordnivåer. Läs mer om Nvidia här.

2024 har börjat bra med positiva konjunktursiffror och stigande börser. För närvarande överraskar makrodata på uppsidan av förväntningarna i både Europa, Japan, USA och Kina, och det är bra för riskaptiten. Rädslan för en recession tycks för tillfället vara bortblåst och marknaden har siktet inställt på en mjuklandning. Det är även vad vi väntar oss tack vare en kombination av sjunkande inflation, fortsatt positiv global tillväxt och stigande bolagsvinster. Det väntas ge mer stöd åt börserna under året. Samtidigt innebär den goda tillväxten i ekonomin att antalet räntesänkningar sannolikt inte blir riktigt så många som marknaden räknar med. Vad gäller långa räntor tror vi därför inte på någon ytterligare nedgång från dagens nivåer.

Den risk som skulle kunna få störst konsekvenser för både aktier och obligationer i år är om inflationen skulle ta ny fart. Om prisökningar åter blir ett problem kommer räntorna att stiga, och då lär vi få se nya kursnedgångar på både börsen och räntemarknaden. Det finns dock inga indikationer på att så skulle vara fallet, även om inflationssiffrorna för januari kom in högre än förväntat i både Sverige och omvärlden. En enskild månadssiffra är inte avgörande – och den lite längre trenden pekar fortfarande nedåt.

Trots den starka utvecklingen för amerikanska aktier ser vi fortsatt potential i USA. Den amerikanska ekonomin väntas hålla ångan uppe, och i takt med att inflationen närmar sig 2 procent kommer Fed att kunna sänka räntan i små steg. Den höga andelen tillväxt- och kvalitetsbolag på börsen är attraktiv, och amerikanska bolag har nu rapporterat vinstökningar två kvartal i rad. Enligt Factset väntas vinsterna i USA växa med över 10 procent i år.

Vi gillar även japanska aktier, som väntas få stöd av både starkare tillväxt i år och av fortsatta bolagsreformer. Enligt Bloomberg handlas nästan hälften av alla bolag i breda Topix-index under bokfört värde till följd av stora kassor och låg lönsamhet. På direkt uppmaning av den japanska börsen väntas allt fler bolag fokusera på att synliggöra de värden som finns, öka effektiviteten och skifta ut kapital till aktieägarna genom utdelningar och återköp. Det väntas vara positivt för den japanska börsen.

På agendan

Den här veckans höjdpunkt blir den amerikanska PCE-inflationen på torsdag. Inflationen mätt som KPI som vi fick tidigare i februari överraskade på uppsidan till följd av stigande bostadskostnader, men i PCE-korgen väger boende inte lika tungt. Vi får också ISM-index för tjänstesektorn på fredag.

I Japan släpps inflationssiffror för januari på tisdag, och i Europa får vi preliminära inflationssiffror för februari på fredag. Kärninflationen väntas ha fortsatt ner från 3,3 procent i årstakt i januari till 2,9 procent i februari. Siffran blir intressant för ECB som lämnar nästa räntebesked den 7 mars.