Börserna sjönk något under veckan som gick, även om större delen av tappet hämtades in under veckans andra halva. Fed-beskedet var på marginalen något mer hökaktigt än väntat, men aktiemarknaden tog det med ro.
Förra veckans Fed-möte var något hökaktigare än väntat trots att man inte annonserade någon nedtrappning av stödköpen. Däremot sa man att villkoren för att strama åt snart väntas vara uppfyllda, och dessutom höjdes räntebanan och nu räknar man att ha höjt räntan 6,5 gång till slutet av 2024. Vid presskonferensen sa Powell att arbetsmarknaden inte behöver vara superstark för att stödköpen ska trappas ner, det räcker att den utvecklas hyfsat. Stödköpen väntas vara helt avslutade i mitten av nästa år, vilket betyder att de bör minskas med 20 miljarder dollar per månad. Fed skruvade även ner BNP-prognosen, men höjde inflationsprognosen. Samtidigt betonas att den höga inflationen fortfarande betraktas som tillfällig. Aktiemarknaden tog beskedet med ro, men räntorna klättrade uppåt i slutet av veckan. Dollarn stärktes, och oljepriset steg för femte veckan i rad.
Vi väntar oss att räntorna fortsätter att stiga på lite sikt, vilket är det främsta skälet till att vi behåller en övervikt i finanssektorn. Det är en mycket cyklisk sektor som gynnas av ökad tillväxt och stigande räntor. Gällande tillväxten fortsätter PMI i såväl Europa som USA att signalera att toppen ligger bakom oss. Att tillväxten gradvis blir lägre kan tillskrivas tre faktorer: flaskhalsar och kapacitetsbrist, att efterfrågan har toppat samt oro för deltavarianten. Under en period har leveranstiderna varit rekordlånga och lagernivåerna låga, men i takt med att den extrema efterfrågan sjunker tillbaka väntas obalanserna gradvis rättas till. För vissa branscher kan dock komponentbristen hålla i sig en bra bit in i nästa år, som t ex för fordonssektorn. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att tillväxten i ekonomin fortfarande är hög, och att PMI ligger en bra bit norr om 50-strecket. Ett PMI över 50 är stöttande för börsen, även om det är mer stöttande när det är på väg uppåt än nedåt. Vi behåller en övervikt i aktier, men den förväntade avkastningen det kommande året är förhållandevis låg.
Krisen i kinesiska Evergrande fortsätter. Samtidigt som den akuta oron på marknaden lagt sig finns oklarheter när det gäller inställda betalningar och andra åtaganden. Vi väntar oss att den kinesiska regeringen förr eller senare ingriper för att undvika att skadan på ekonomin blir alltför stor. Det blir dock en fin balansgång mellan att se till att krisen inte sprider sig till andra bolag och banksektorn, och att samtidigt statuera exempel och avskräcka andra bolag från att göra samma sak. Den kinesiska centralbanken fortsatte att pumpa in likviditet i marknaden för att minska stressen. Antalet nya smittade av covid-19 fortsätter att minska i Kina, men landets nolltolerans-strategi innebär en risk för nya nedstängningar om fler fall upptäcks. Vår förväntan om en starkare dollar och något högre amerikanska räntor är också negativt för tillväxtmarknader, och vi har därför en undervikt i tillväxtmarknadsaktier för tillfället.
I det tyska valet vann Socialdemokraterna (SPD) med knapp marginal över CDU/CSU enligt preliminära resultat nu på morgonen. Sannolikt väntar tuffa förhandlingar inför en kommande koalitionsregering. I USA är statsbudgeten åter på väg att slå i taket. Medan Demokraterna kämpar för att lyfta taket och undvika en kris, är Republikanerna ovilliga att göra något som hjälper Biden att få igenom sina jättesatsningar ett år före mellanårsvalet. Misslyckas Bidenregeringen finns en risk att det hämmar återhämtningen i landet.
På agendan
Den här veckan får vi bland annat statistik över privatkonsumtion och konsumentsentiment i USA. Den senaste detaljhandelssiffran var stark vilket indikerar att konsumtionen håller uppe trots att effekten av stöd och checkar till hushållen är avtagande. Vi får även ISM-index för industrin, som har varit på väg nedåt sedan toppen i mars. Det är dock fortfarande över 50 vilket pekar på fortsatt expansion.
I Europa får vi ett antal sentimentindikatorer den kommande veckan, men ännu mer intressant är inflationssiffran för euroområdet som släpps på fredag. Även i Europa har inflationen varit oväntat hög, men även ECB väntas betrakta detta som orsakat av flaskhalsar och uppdämd efterfrågan efter pandemin, och därmed som övergående.
Evergrande är också ett aktuellt ämne med potential att påverka risksentimentet. Från Kina får vi industri-PMI för september på torsdag. I augusti föll PMI under 50 vilket pekar på att tillväxten i industrin var negativ under månaden.