Det var volatilt på börserna veckan som gick på grund av Donald Trumps utspel kring handel och tullar. På måndagen öppnade marknaderna brant nedåt efter löften om 25-procentiga tullar på varor från Kanada och Mexiko, men efter ett telefonsamtal mellan Trump och de båda ländernas presidenter sköts tullarna fram en månad, och börserna återhämtade sig. Amerikanska aktier summerade veckan med en nedgång på 0,2 procent, medan Europa och tillväxtmarknader stängde veckan högre. Stockholmsbörsens breda index sjönk 0,6 procent. Även den här veckan inleds med fokus på handelsfrågor efter att Trump under helgen utlovat 25-procentiga tullar på all import av stål och aluminium, samt strafftullar på alla länder som beskattar export till USA.
Sedan årsskiftet har börserna i omvärlden gått bättre än amerikanska aktier trots Trumps hot om omfattande tullar. Marknaden räknar uppenbarligen med att tullarna bara är en del av ett förhandlingsspel som egentligen handlar om andra frågor, som gränsbevakning och ett jämnare handelsutbyte. Amerikanska aktier gick dessutom betydligt starkare än omvärlden under fjolåret, och nu riktar investerare i stället blickarna mot andra, lägre värderade aktiemarknader som inte hängt med i uppgången. Bank of Americas senaste Global Fund Manager Survey visade exempelvis att tidigare oälskade europeiska aktier har sett störst inflöden den senaste månaden, även om USA alltjämt förblir den största övervikten i majoriteten av portföljer. Ökade kapitalinflöden har bidragit till att lyfta tyska, svenska och europeiska storbolagsindex till nya all-time high sedan årsskiftet.
Ett tredje skäl till att aktiemarknader utanför USA fått upp ångan är ökade tecken på att industrikonjunkturen är på väg att vända upp efter två svaga år. Amerikanska ISM-index för industrin kom exempelvis in starkare än förväntat förra veckan och nådde den högsta nivån sedan i september. Även regionala barometrar i USA har pekat uppåt den senaste tiden. Samma trend syns även i Europa, där definitiva inköpschefsindex för januari reviderades upp till den högsta nivån sedan förra sommaren. I Taiwan, Sydkorea och Sverige – tre marknader som ofta ses som ledande indikatorer för resten av världen – har stämningsläget också stärkts. Det talar för att det finns fortsatt uppsida i den globala industrikonjunkturen de närmaste månaderna. Det är positivt för aktier generellt, och bådar särskilt gott för cykliska marknader som exempelvis Sverige och Europa.
En potentiell glädjedödare är förstås den amerikanska handelspolitiken. Trump lär fortsätta att hota omvärlden med tullar, men sannolikt är även han medveten om att tullar egentligen inte är något bra ekonomiskt verktyg. Däremot är de ett bra påtryckningsmedel för att uppnå andra mål som att stoppa immigration och drogsmuggling, och att tvinga andra länder att köpa amerikanska varor. Det ligger heller inte i Donald Trumps intresse – varken som president, investerare eller fastighetsmagnat – att sänka ekonomin och börsen. Tvärtom har både han och hans mäktiga vänner och finansiärer ett stort intresse av att ekonomin går bra och att börsen stiger. Kortsiktigt kan dock volatiliteten på marknaden förbli hög till följd av utspel kring handel och tullar, men det bör långsiktiga investerare göra sitt bästa för att bortse ifrån.
Fokus bör i stället ligga på långsiktiga drivkrafter för börsen som tillväxt, inflation och penningpolitik. Då kan vi konstatera att den nuvarande miljön med låg arbetslöshet, inflation nära målet och fortsatta räntesänkningar är en gynnsam miljö för aktier. Den pågående rapportsäsongen ger också stöd. I fredags hade 62 procent av de amerikanska storbolagen släppt sina resultat och vinsttillväxten i årstakt ligger på 16,4 procent, vilket är väsentligt högre än förväntat. Även i Europa har rapporterna varit bättre än förväntat och analytikerna har löpande höjt vinstestimaten. Baserat på detta ser vi utrymme för börserna att fortsätta stiga framöver, och vi behåller en tydlig övervikt i aktier.
På agendan
- Den här veckan rapporterar bland andra Embracer, Sinch och Nibe
- I USA rapporterar McDonald’s, Cisco Systems och Shopify
- Inflationssiffror för januari månad i USA släpps på onsdag
Den här veckan står den amerikanska inflationssiffran för januari som släpps på onsdag i centrum. Vi väntar oss i likhet med marknaden att kärninflationen sjunker med en tiondel från månaden innan. Överraskningar på upp- eller nedsidan kan leda till större kursrörelser och påverka synen på när Feds nästa räntesänkning kommer. För närvarande väntas den först i juni. Jerome Powell vittnar även inför den amerikanska kongressen den här veckan.
På den geopolitiska fronten står handelspolitik förstås i centrum. Vi får se om helgens utlovande tullar träder i kraft, och om Trump och Xi Jinping får till det där telefonsamtalet som inte blev av förra veckan. På fredag väntas USA också presentera en fredsplan för Ukraina vid säkerhetskonferensen i München.