Globala aktier handlades sidledes under veckan som gick och den amerikanska 10-årsräntan klättrade vidare uppåt. USAs ekonomi växlar upp – men catch up-potentialen är högre på annat håll.
Väl kommunicerat av Jerome Powell
Räntebeskedet från Fed var förra veckans stora händelse. Utgångsläget var tufft mot bakgrund av den senaste tidens stigande räntor och börsoro, men Powell lyckades kombinera kraftigt höjda tillväxtprognoser med löften om fortsatt mjuk penningpolitik, och det budskapet visade sig vara precis vad som behövdes för att lugna marknaden. Samma kväll stängde börsen högre och räntorna sjönk. Mer om räntebeskedet från Fed här.
När det gäller pandemin fortsätter utredningen av en eventuell koppling mellan AstraZenecas vaccin och blodproppar, och flera europeiska länder inklusive Sverige har pausat användningen av vaccinet. EUs vaccinationsstrategi bygger till stor del på just AstraZenecas vaccin och bakslag är därför inte bra, särskilt inte med tanke på att hela vaccinationsprocessen redan går betydligt långsammare i EU än i exempelvis USA och Storbritannien. På torsdagen förra veckan gick dock EMA (European Medicines Agency) ut och sa att man bedömer AstraZenecas vaccin som säkert och effektivt, men risken finns att människor som inte tillhör till någon riskgrupp blir mindre villiga att ta vaccinet på grund av oro för biverkningar. Det kan göra att det tar längre tid att få en majoritet av befolkningen vaccinerad.
Samtidigt som vaccinationerna i flera europeiska länder har pausats så har en ny våg av smittspridning påbörjats i Europa och vissa länder har skärpt restriktionerna igen, däribland Frankrike och Italien. I USA går det däremot åt rätt håll. Totalt har USA administrerat närmare 35 doser per 100 personer (inklusive första och andra dosen) och 2,5 miljon människor vaccineras varje dag. Antalet nya smittade per dygn fortsätter att minska, trots att fler och fler restriktioner plockas bort.
Tillväxten i USA ökar takten
Kombinationen av en snabb vaccinationsprocess, färre restriktioner och enorma stimulanser inklusive pengar rakt ner i hushållens fickor, gör att tillväxten i USA redan nu ökar takten. Det betyder dock inte att det är läge att köpa mer amerikanska aktier nu. Den amerikanska börsen har en hög andel bolag som snarare gynnas av strukturell tillväxt (som t ex ökad digitalisering) än konjunkturell tillväxt, och värderingarna speglar redan en ljus framtid. Snarare kan en region som Europa gynnas av högre tillväxt framöver, eftersom den stora europeiska exportsektorn i hög grad påverkas av det som sker i omvärlden. Europeiska räntor har dessutom följt med amerikanska räntor uppåt, vilket gynnar den stora europeiska banksektorn. Det finns helt enkelt mer catch up-potential på andra aktiemarknader än den amerikanska i år.
Vi behåller en övervikt i aktier jämfört med obligationer, med fokus på cykliska sektorer och regioner. Ränteuppgången den senaste tiden har gått snabbt vilket lett till högre volatilitet på aktiemarknaden. Vi väntar oss att räntorna står högre om ett år men att ränteuppgången kommer att gå långsammare framöver. Stigande räntor och oro för högre inflation kan periodvis fortsätta leda till högre volatilitet på börsen.
Preliminära PMI höjdpunkten på veckans agenda
Den här veckan talar en hel rad Fed-ledamöter inklusive ordförande Jerome Powell. Mest intressant på makroagendan är preliminära PMI för Europa och USA på onsdag, samt tyska Ifo-index på fredag. I USA släpps order varaktiga varor, Michiganindex samt inflationsstatistik (PCE) vilket är det mått Fed framför allt använder sig av. I USA har diskussionerna om skattehöjningar gjort entré på agendan och det kan bli ett tema som får mer uppmärksamhet framåt.