Veckan som gick bjöd på breda börsnedgångar inför Trumps ”Liberation day” den 2 april, då en lång rad tullar ska tillkännages. Globala aktier sjönk 1,4 procent. Amerikanska aktier tappade 1,5 procent medan Europa klarade sig marginellt bättre med en nedgång på 1,3 procent. Cykliska aktier ledde nedgången och räntorna sjönk, vilket indikerar en oro bland investerare för att tullarna kommer att vara negativa för konjunkturen. Stockholmbörsen som hittills varit en vinnare, backade 3,2 procent.
Veckans agenda
- ISM-index för den amerikanska industrin publiceras på tisdag, och för tjänstesektorn på torsdag
- Preliminära inflationssiffror släpps från euroområdet på onsdag och Sverige på fredag
- Veckan avslutas med den amerikanska jobbrapporten för mars på fredag eftermiddag
När ska man sälja USA och köpa Sverige?
Börsnedgången i USA har varit extra kännbar för svenska investerare. Amerikanska storbolagsindex S&P 500 har sjunkit 5,1 procent i år mätt i lokal valuta, vilket egentligen inte är så dramatiskt efter fjolårets uppgång på drygt 23 procent. I svenska kronor summerar nedgången till hela 14,1 procent, vilket är ett resultat av att kronan stärkts kraftigt mot dollarn. För svenska sparare som lagt en stor del av sitt kapital i USA- och globalfonder de senaste åren har det inneburit ett kännbart värdetapp, vilket fått många att trycka på säljknappen. I stället har man köpt Sverigefonder i hopp om att Stockholmsbörsen ska fortsätta gå starkt.
Tyvärr är det sällan en god idé att göra förändringar i portföljen när det rör sig kraftigt på marknaden. Känslor brukar vara en dålig kompass när det handlar om investeringar. Det är lätt att hamna i en situation där man säljer det som gått svagt när botten är nära, och i stället köper det som gått bra när uppgången redan tappat fart. En bättre strategi är att ha en plan för hur hög andel USA, Sverige, Europa och tillväxtmarknader man ska ha i portföljen, och sedan hålla sig till den – särskilt när det är stökigt på marknaden. I vår senaste podd går vi igenom hur mycket USA och Sverige man bör ha i sparandet, och i vilket läge man faktiskt kan överväga att sälja en del av sina USA-fonder.
Vad innebär Trumps ”Liberation day”?
Osäkerheten inför det Trump valt att kalla ”Liberation day” den 2 april är hög. Då ska USA lansera ett omfattande tullpaket baserat på vad andra länder anses ha för tullar och avgifter på amerikanska varor. Potentiellt kan varje land att få en individuell tullsats, alternativt kan olika länder grupperas ihop beroende på hur USA-vänliga/fientliga de anses vara. Tullarna är en del av en ny ekonomisk strategi där Trump vill få till stånd ett mer rättvist handelssystem, skydda amerikansk industri och få fler företag att börja producera varor i USA.
Varken ekonomer eller investerare håller med om att detta kommer att gynna USA, snarare kan det leda till betydande negativa konsekvenser för företag och hushåll. Tullarna väntas leda till minskade investeringar, ökade kostnader för hushållen, och därmed svagare konjunktur och lägre bolagsvinster. En annan risk med höjda tullar är att inflationen stiger, men det är inte det främsta orosmolnet för vare sig centralbankschefer eller investerare, vilket syns på att räntorna sjunkit i USA den senaste tiden. I stället är det oro för konjunkturen som dominerar och lägger sordin på riskaptiten för närvarande.
Tullarna är också tänkta att generera intäkter till den amerikanska statskassan för att finansiera planerade skattesänkningar. Potentiellt kommer den genomsnittliga tullnivån att ligga på mellan närmare 15 procent – i värsta fall ännu högre. Det kan genomföras med ca 3 procent i början av året.
Den höga osäkerheten riskerar i sig att bli ett problem. Mjuk data (som konsumentförtroende) har redan tagit stryk, men hård data (som arbetsmarknadsstatistik) har än så länge hållit emot väl. Risken finns förstås att om osäkerheten fortsätter att tynga framtidstron, så kommer det förr eller senare börja synas i den ekonomiska statistiken när hushåll och företag skjuter upp ekonomiska beslut. Det skulle kunna få Trump att öka fokus på de mer tillväxtvänliga delarna av agendan, som skattesänkningar.
Vi bedömer fortfarande att tullarna vid någon tidpunkt kommer att sänkas eller dras tillbaka när Trump uppnått tillräckliga eftergifter från andra länder för att kunna utropa en seger på vägen mot att ”make America great again”. Risken finns dock att det dröjer, och under tiden kan kursrörelserna förbli stora.
Färre nya jobb i USA väntas
Allt ljus riktas för tillfället mot Liberation day den 2 april, men makroagendan är också relativt tung. Vi får bland annat ISM-index för industrin och tjänstesektorn i USA, samt statistik över lediga amerikanska jobb (JOLTS) på tisdag.
På fredag är det dags för den amerikanska jobbrapporten för mars som väntas visa att det skapats färre nya jobb än tidigare till följd av Elon Musks DOGE samt kraftigt minskad immigration. En oväntat svag eller stark siffra kan avgöra hur börsveckan avslutas, och med tanke på den senaste tidens tillväxtoro kan kursrörelserna potentiellt bli stora. Senare på fredagseftermiddagen håller Fed-chefen Jerome Powell tal.
I Europa får vi bland annat preliminära inflationssiffror för mars på onsdag.