Globala aktier avslutade förra veckan oförändrat. Amerikanska och europeiska storbolagsindex steg 0,4 respektive 0,3 procent, medan Stockholmsbörsens breda index sjönk 0,6 procent. Handelsavtalet mellan USA och Storbritannien ledde till ökad optimism och cykliska bolag gick i täten för uppgången. VIX-index, även kallat riskindex eller skräckindex, fortsatte att falla tillbaka vilket är ett positivt tecken eftersom det innebär att investerare räknar med mindre kursrörelser framöver. Det gör även att stora investerare som ökat andelen cash under turbulensen åter kan öka andelen aktier igen.
På måndagsmorgonen stod det klart att världens två största ekonomier, USA och Kina, kommit överens om att sänka de nuvarande tullarna kraftigt i 90 dagar. USA kapar tullarna på kinesiska varor från 150 till 30 procent, och Kina sänker tullarna på amerikanska varor från 125 till 10 procent. Nivåerna var betydligt lägre än förväntat och det minskar riskerna kopplade till både konjunktur och inflation. Marknaden reagerade positivt på nyheten och börserna världen över lyfte. De kommande tre månaderna ska USA och Kina förhandla om en långsiktig lösning, men att tullarna under tiden sänks till en så pass låg nivå är ett positivt tecken som tyder på förhandlingsvilja hos båda parter. Det är bra även för omvärlden och för Sverige.
Vi bedömer att handelsförhandlingar kommer att ha större inverkan på börserna den närmaste tiden än makrodata och kvartalsrapporter. I torsdags kom även USA och Storbritannien överens om att sänka tullarna på bilar och metaller samtidigt som minimitullen på 10 procent ligger kvar, trots att USA har ett handelsöverskott med Storbritannien. Om avtalet är någon form av indikation på hur övriga handelsavtal kommer att se ut – där extra tullar sänks eller tas bort, samtidigt som minimitullarna består – så tar det bort en stor del av osäkerheten. Det är dock långt ifrån givet att andra avtal kommer att se likadana ut, men förhoppningsvis presenteras fler avtal den närmaste tiden som gör att vi får mer klarhet.
I och med den senaste tidens framsteg har risken för en lågkonjunktur minskat, och risken för att tullarna leder till högre inflation har också minskat vilket möjliggör för centralbankerna inklusive Fed att fortsätta att sänka räntorna senare i år. Det stärker även utsikterna för globala aktier.
Förra veckans makrodata kom in i linje med förväntningarna, och det syns fortfarande väldigt få tecken på att handelskriget har hunnit få någon större effekt på ekonomin. Det var också vad Fed-chefen Jerome Powell sa under presskonferensen i samband onsdagens räntebesked, där styrräntan som förväntat lämnades oförändrad. Powell tryckte på att osäkerheten är betydande men att data fortfarande tyder på att ekonomin och arbetsmarknaden är solid. Därmed väntas penningpolitiken hållas oförändrad tills utsikterna för inflation och tillväxt har klarnat, vilket de kan vara på väg att göra nu. Vi räknar med en räntesänkning i USA i juni.
För svensk del levererade även Riksbanken ett odramatiskt räntebesked. Styrräntan låg kvar på 2,25 procent och Thedéen tryckte på att osäkerheten är betydande, och riskerna främst på nedsidan. Det innebär att chansen för ytterligare en räntesänkning har ökat, men vi behåller än så länge vår prognos om att Riksbanken har sänkt färdigt.
På agendan
- Denna vecka rapporterar bland andra Yubico, Addtech och Nibe.
- I USA släpps inflationssiffror för april på tisdag och detaljhandelsstatistik på torsdag.
- I Europa släpps tyska ZEW-index på tisdag.
Den här veckan får vi inflationssiffror från USA på tisdag, detaljhandelsstatistik på torsdag samt konsumentförtroende på fredag. Samtliga siffror kan ha påverkats av tullar och osäkerhet under april, men förutsatt att USA fortsätter göra framsteg vad gäller handelsöverenskommelser så behöver det inte få så stora konsekvenser för börser och sentiment.