Maria Landeborn
Sparekonom & Seniorstrateg, Danske Bank Sverige

Veckobrev: Trump tillbaka i Vita huset

Efter en trevande start på året steg ett globalt aktieindex 2,7 procent förra veckan efter att den amerikanska inflationssiffran för december kom in aningen lägre än förväntat. Uppenbarligen fanns det en oro för att inflationen i USA stigit mer än väntat i slutet av året. Efter inflationssiffran föll de långa amerikanska räntorna tillbaka samtidigt som börserna lyfte, och småbolag och klassiska cykliska sektorer som bank, industri och material utvecklades starkt. Stockholmsbörsens breda index steg hela 3,8 procent, vilket var mer än både marknaden i USA (3,1%) och Europa (2,6%).

Den här veckan riktas allt fokus mot Donald Trumps tillträde i Vita Huset under måndagen. Utspelen har varit många efter att han vann presidentvalet i november, och det har handlat om allt från handelstullar till immigration och att ta över Grönland. Den här gången är Trump betydligt mer väl förberedd inför tillträdet, och det ryktas om att det finns ett hundratal exekutiva order redo att verkställas redan dag ett. Bilden av vad Trump kommer att göra lär därför snart klarna, men vi räknar med att de oberäkneliga utspelen kommer att fortsätta, vilket till och från kan ge ökad volatilitet i både aktier och räntor. Vi rekommenderar att man som investerare fokuserar på de långsiktiga utsikterna för tillväxt och vinster, och bortser från kortsiktiga marknadsreaktioner på Trumps utspel.

Vi har en positiv syn på risktillgångar inför 2025, och vi behåller en tydlig övervikt i aktier med fokus på USA. Starka arbetsmarknader, sänkta räntor och stigande bolagsvinster väntas ge stöd åt börserna generellt. Skattesänkningar och avregleringar under republikanskt styre kan ge amerikanska aktier extra medvind. Vi har en mjukare syn på penningpolitiken i år än prissättningen på marknaden, och i USA väntar vi oss att Fed sänker styrräntan igen redan i mars, följt av ytterligare tre sänkningar innan året är slut. För svensk del väntas Riksbanken sänka räntan två gånger till i år.

Redan förra veckan startade rapportsäsongen i USA med resultat från storbankerna. Intäkter och vinster överträffade analytikernas förväntningar, och VD-uttalanden om framtiden var generellt mycket optimistiska. Under den nya Trump-administrationen väntas företagsaffärerna öka till följd av mjukare regleringar, och den starka arbetsmarknaden väntas ge fortsatt stöd åt under 2025. Vi har en positiv syn på den globala finanssektorn som gynnas av höga räntor, positiv tillväxt samt avregleringar i USA.

På agendan

• Den svenska rapportsäsongen börjar med rapporter från bland andra Investor, Sandvik och Swedbank under veckan
• Donald Trump tillträder som USA:s president på måndag kväll
• Räntebesked lämnas från Norges Bank på torsdag och Bank of Japan på fredag

Rapportsäsongen rullar vidare och i USA får vi resultat från bland annat Netflix, P&G och American Express den här veckan. Nästa vecka blir dock betydligt mer spännande, för då är det dags för flera av de stora teknikjättarna att öppna böckerna, däribland Microsoft, Meta, Tesla, Apple och Amazon. Under rapportsäsongen väntas en vinsttillväxt i USA på närmare 12 procent, medan vinsterna i Europa väntas ha vuxit med 2 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan.

För svensk del börjar rapportsäsongen på torsdag, och först ut bland storbolagen är bland annat Swedbank och Sandvik. De svenska storbankerna väntas lämna höga utdelningar i vår och direktavkastningen uppgår till mellan 7 och 11 procent. De svenska verkstadsbolagen väger tungt i index och deras rapporter blir därför viktiga för hela marknaden. Frågan är om de har sett början till en ljusning i industrikonjunkturen under det fjärde kvartalet. Orderingångar och framåtblickande kommentarer blir viktiga.

På veckans makroagenda står preliminära inköpschefsindex för januari i USA, Europa och Japan. Vi räknar med en marginell förbättring av den svaga europeiska industrikonjunkturen, och att USAs tjänstesektor är fortsatt urstark.