Globala aktier steg 1,2 procent förra veckan och USA var återigen i topp. Cykliska sektorer och tillväxtbolag gick starkt, och det gjorde även amerikanska småbolag. En solid rapportsäsong och starka makrodata fortsätter att peka i riktning mot en mjuklandning, och det ger för närvarande stöd åt sentiment på marknaden. Att både börser och räntor stiger samtidigt som volatiliteten fortsätter nedåt är ett positivt tecken.
Veckans agenda
• I veckan rapporterar bland andra Betsson, Sinch och Nibe
• I USA publiceras inflationssiffror för januari på tisdag eftermiddag
• På tisdag släpps även ZEW-index i Tyskland, som mäter det ekonomiska sentimentet i landet
Fokus den här veckan ligger på den amerikanska inflationssiffran för januari som publiceras på tisdag eftermiddag. Estimaten pekar på att kärninflationen steg med 0,3 procent i månadstakt och 3.7% i årstakt, ned från 3.9% i december. Den totala inflationen inklusive bränsle- och matpriser väntas komma in på 0,2 procent i månadstakt och 2,9 procent i årstakt. Med tanke på att både Jerome Powell och andra Fed-ledamöter har gjort klart att de vill se ytterligare bevis på att inflationen varaktigt fortsätter ner mot 2 procent innan styrräntan sänks så blir veckans siffra mycket intressant. En högre inflation än förväntat ökar sannolikheten för att den första räntesänkningen dröjer åtminstone till maj, medan en lägre siffra innebär en möjlighet att Fed sänker redan i slutet av mars. Vi tror fortfarande att en sänkning i mars är fullt möjlig – Fed har gjort klart att man löpande tittar på inkommande data och fattar beslut därefter. Om inflationen skulle fortsätta ner i en tillfredsställande takt kan en sänkning i mars mycket väl bli aktuell igen. Inflationssiffran lär sätta tonen på både aktie- och räntemarknaden den här veckan.
Vi behåller en övervikt i amerikanska aktier. USAs ekonomi är stark och vi bedömer att Fed kommer att lyckas med att få ner inflationen till målet i mitten av året. Räntesänkningar kommer att vara positivt för såväl ekonomin som börsen, och framför allt väntas det gynna de små och medelstora bolagen som inte hängt med i uppgången. Den amerikanska rapportsäsongen har också gett stöd åt börs och värderingar. Två tredjedelar av alla storbolag har släppt sina resultat, och vinsttillväxten i Q4 ligger för närvarande på knappt 3 procent i årstakt. Bland de sektorer som har redovisat högst vinsttillväxt återfinns kommunikationstjänster och IT, två sektorer vi sedan en tid tillbaka har en övervikt i. Amerikanska aktier är dyra, men det säger sällan något om kursutvecklingen i det korta perspektivet. Värderingarna är dessutom höga av en anledning. Andelen kvalitets- och tillväxtbolag är högre i USA än på andra aktiemarknader, och de stora teknikbolagen som stått för majoriteten av uppgången på börsen fortsätter leverera starka resultat. Vi tror dock att en mjuklandning kombinerat med räntesänkningar framför allt kommer att gynna den bredare amerikanska aktiemarknaden, och rekommenderar därför att investerare adderar småbolag till portföljen för att på så sätt öka diversifieringen.
Tillväxtmarknader är för närvarande den region vi är minst förtjusta i, trots den svaga kursutvecklingen jämfört med utvecklade marknader de senaste åren. Förra veckan kom den kinesiska inflationssiffran för januari in på -0,8 procent i årstakt, vilket var lägre än förväntat och negativt för den fjärde månaden i rad. Även om kärninflationen fortfarande är positiv så är den fallande, och det är ett symptom på en svag ekonomi med stora problem inom fastighetssektorn. Den geopolitiska risken väntas också utgöra en fortsatt motvind, inte minst med tanke på höstens presidentval i USA där Donald Trump redan skruvat upp tonläget kring utrikespolitiken.
På agendan
Förutom inflationssiffran i USA på tisdag så får vi också detaljhandelssiffror samt Michiganindex på fredag. I Europa släpps siffror över industriproduktion samt tyska ZEW-index. Slutligen får vi BNP-siffror för det fjärde kvartalet i Japan på torsdag.
Rapportsäsongen fortsätter, och för svensk del får vi bland annat resultat från småspararfavoriterna Sinch och Nibe.