Förra veckan fortsatte börserna att stiga efter att USA och Kina kommit överens om att sänka tullarna kraftigt medan man förhandlar om de långsiktiga handelsvillkoren. Ett globalt index steg 4,3 procent tack vare stora kursuppgångar i USA, där framför allt tekniksektorn bjöd på en stark återhämtning. S&P 500 steg 6,3 procent, och tekniktunga Nasdaq-index steg 8,3 procent. Återhämtningen sedan tullkrisen i början av april gått snabbt. Efter den senaste tidens uppgång handlas amerikanska S&P 500 bara tre procent från all-time high i februari, och i Europa nådde tyska DAX-index en ny rekordnivå förra veckan.
I fredags sänkte Moody’s kreditbetyget för USA från den högsta till nästa högsta nivån. Anledningen är att USAs ökade räntebetalningar på grund av den stigande statsskulden på sikt bedöms ohållbara. Man ser heller inga tecken på att de stora budgetunderskotten kommer att minska framöver. Nedgraderingen har fått amerikanska långräntor att stiga, och på måndagen nådde 30-årsräntan 5 procent för första gången sedan i början av finanskrisen. Om det blir turbulent på börserna igen så blir det intressant att se vad som händer med amerikanska obligationer och räntor. Ses de fortfarande som en trygg hamn, eller får vi en ny flykt från amerikanska tillgångar generellt? Det förstnämnda vore onekligen att föredra, men är långt ifrån självklart.
Den främsta drivkraften för marknaden sedan den bottnade i april har varit insikten att Trump faktiskt är beredd att backa om marknadsreaktionen blir alltför negativ, samt att världens två största ekonomier, USA och Kina, gemensamt har kommit överens kom att deskalera konflikten. Dessutom har makrodata fortsatt att komma in i linje med förväntningarna trots att konsumenternas framtidssyn är dyster. I fredags fick vi exempelvis siffror över konsumentsentiment i USA som visade att framtidstron är på historiskt låga nivåer och att inflationsförväntningarna stiger. Trots det kom siffror över den amerikanska detaljhandeln i april in bättre än förväntat, så hushållen tycks inte ha gjort några större förändringar av sina levnadsvanor än så länge. Det är dessutom rimligt att tro att konsumenterna snart kan se lite ljusare på framtiden igen med tanke på återhämtningen på börsen som tenderar att smitta av sig på humöret, samt att USA ser ut att vara på väg att sluta fler handelsöverenskommelser (eller snarare meddela sin handelspartners vilka tullar som gäller) vilket trots allt skulle minska osäkerheten.
Tack vare den senaste tidens positiva utveckling vad gäller tullar så bedömer vi att risken för en recession i USA har minskat markant. BNP-tillväxten i landet väntas bli cirka 0,5 procent lägre än innan tullarna infördes, men det är en fullt hanterbar minskning. Än så länge har tullarna inte heller påverkat inflationen, utan siffrorna för april kom faktiskt in lägre än förväntat. Vi räknar med att Fed sänker räntan upp till tre gånger i år vilket är en sänkning mer än vad som är inprisat av marknaden. Mot bakgrund av detta är det rimligt att börserna har återhämtat sig från turbulensen i början av april. Uppgången har dock gått väldigt snabbt vilket gör att marknaden är känslig för eventuella bakslag. Vi behåller en neutral vikt i amerikanska aktier.
I Europa är drivkrafterna för ekonomin och aktiemarknaden fler än på länge. Stora finanspolitiska stimulanser i Tyskland är positiva för tillväxten, och EU-länderna väntas göra enorma investeringar i försvaret framöver. Även Kina väntas stimulera ekonomin för att mildra effekterna av handelskriget, och det brukar spilla över på Europa också. Inflationen har fallit tillbaka vilket möjliggör för ECB att fortsätta att sänka räntan, och en fred i Ukraina är ytterligare en möjlig positiv faktor. Sammantaget innebär detta att vi för närvarande ser högst potential i europeiska aktier.
På agendan
- Denna vecka rapporterar bland andra Lagercrantz, Better Collective och Embracer
- På måndag släpps definitiva inflationssiffror för euroområdet i april
- På torsdag släpps preliminära inköpschefsindex för USA, Europa och Japan
Makroagendan är relativt fattig, men på torsdag släpps preliminära inköpschefsindex för maj i euroområdet och USA. Tillväxten väntas stärkas något i Europa och bromsa in något i USA. Siffrorna visar hur företagssentimentet förändras, och eftersom inköpschefsindex släpps så pass ofta så ger det en löpande inblick i läget inom både industrin och tjänstesektorn.
I USA släpps som vanligt siffror över nyanmälda arbetslösa på torsdag. Än så länge har inte arbetsmarknadsdata från USA visat några tecken på att vika nedåt till följd av tullarna.
Även rapportsäsongen går på sparlåga den här veckan, men nästa vecka blir det spännande igen för då kommer Nvidia med sina kvartalssiffror på onsdagskvällen.