17 Jan 2020

Börsveckan 17 januari

Den här veckan tog USA och kina ett efterlängtat steg i handelskonflikten när båda parter skrev under fas-ett avtalet.
Det viktigaste i det här avtalet är att Kina lovar att köpa fler varor från USA, närmare bestämt så ska importen öka med 40 procent i år och hela 60 procent nästa år, och det här kan låta mycket men det finns fortfarande flera oros moln att ta hänsyn till.

Att Kina förbinder sig till de stora köpen betyder nödvändigtvis inte att Kina faktiskt kommer att genomföra dem. För det finns ingenting som hindrar varken USA eller Kina att när som helst lämna avtalet och återgå till att eskalera konflikten. För det andra och kanske det viktigaste är att de sky höga tullsatserna fortfarande är kvar och lär förbli kvar i alla fall till president valet, och det här är ju klart negativt för ekonomin.

I skymundan av handelsavtalet så har rapportsäsongen börjat i USA och redan har de största bankerna hunnit rapportera och i regel kommit med bättre siffror än marknaden hade räknat med. I Sverige börjar rapportsäsongen nästa vecka med Sandvik först i tur på tisdag, och som vanligt är det viktigt vad bolagen säger om framtiden och hur orderingången ser ut.