För dig som företagare: 7 tips inför det nya året.

Snart går vi in i ett nytt år och som företagare finns det en hel del som kan vara bra att tänka på innan klockan slår tolv den 31:a december. Här kommer lite tips på hur du kan förbereda dig och ditt företag inför 2024.

  • En analys av företagets likviditetsbehov samt en ordentlig lagerinventering ger en bra grund att stå på inför det annalkande nya året.
  • Glöm inte bort ditt företags cybersäkerhet. Jul och nyår är högtid för kriminella.
  • Det finns en rad viktiga datum att ta hänsyn till beroende på vilket slags företag du har. Ta en titt på Skatteverkets hemsida för att se vilka datum som är viktiga för just dig och ditt företag.

Se över företagets likviditet

2024 ser ut att kunna bli ytterligare ett tufft år för många företagare. Inflation, höga räntor och pressade marginaler kan äta en hel del av ett företags finanser. Därför kan det vara hög tid att djupdyka i företagets likviditetsbehov innan man går in i det nya året. En ordentlig analys av kassaflödet är inte bara bra för dig utan det är även bra för din bank eller andra kreditgivare att känna till eventuella behov.

Inventera och värdera ditt varulager

Vid räkenskapsårets slut är det viktigt att inventera och värdera ditt varulager. Detta gör du genom att räkna fram det totala anskaffningsvärdet av varulagret. Det finns två olika regler som du kan använda dig av, huvudregeln och schablonregeln. Om du använder huvudregeln ska du ta upp det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Väljer du i stället att använda dig av schablonregeln ska du alltid använda anskaffningsvärdet.

Köp inventarier för att minska skatten

Går ditt företag med vinst och planerar du att köpa mindre inventarier inom en snar framtid? Då kan du med fördel göra dessa inköp före årets slut för att på så vis minska skatten. Kostnaden för mindre inventarier kan dras av samma år som de köps, vilket minskar vinsten och därmed även skatten.

Kontrolluppgifter

Om du har anställda, se till att alla kontrolluppgifter, såsom KU10, KU20 och KU31 är klara. Uppgifterna ska skickas in till Skatteverket innan sista januari. Dubbelkolla vilka kontrolluppgifter som är relevanta för just ditt företag.

Julklapp

Ska du ge bort en julklapp till dina anställda? Julklappar är avdragsgilla för anställda om klappen inte överstiger ett värde av 500 kronor per person innan moms. Du kan även passa på att vara generös mot styrelseledamöter och suppleanter, julklappsavdraget gäller nämligen även till dessa även om de inte är anställda.

Bedrägerier

Allt fler företag drabbas av bedrägerier och bedrägeriförsök under semesterperioder som jul- och nyårshelgerna. Bedragare passar på när det är mycket fokus på andra saker och människor kanske är lite extra stressade. Vikarier och mindre personalstyrka än vid ordinarie period kan skapa lägen för misstag som de kriminella utnyttjar. Se över ditt företags rutiner och processer. Se till att alla på företaget, ordinarie personal som tillfällig, kan dessa rutiner.

Datum

Håll koll på viktiga datum. Besök Skatteverkets hemsida för att få information om de specifika datum som är relevanta för just ditt företag.

Vill du ha mer information om förebyggande åtgärder inför det nya året så kan du alltid kontakta din bank eller läsa mer på skatteverkets hemsida.