– Vi har just nu en situation där många svenska har permitterats, varslats eller sagts upp som en följd av Corona-epidemin. Många av dessa personer skulle välkomnas i skog- och lantbrukssektorn, där det snart råder ett skriande behov av säsongsarbetskraft, säger Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske Bank.
Svenska lantbrukare har de senaste åren förlitat sig på importerad arbetskraft från framförallt Baltikum, Ukraina och Vitryssland. I samband med att Europas länder stänger gränser som en följd av Corona-viruset, begränsas antalet resor i Europa. Det innebär att importerad arbetskraft inte finns tillgänglig under försäsongen då de svenska lantbrukarna är i stort behov av säsongsarbetskraft. Det är fortfarande mycket arbete med vårbruket som sker manuellt och får man inte den arbetskraft man behöver så kan de skapa stora problem i produktionen.
Inte minst ligger årets skörd av jordgubbar i farozonen. De kommande veckorna är kritiska då planteringen måste genomföras för att plantorna ska hinna växa till sig och bära frukt.
– Jordgubbar till midsommar kan bli en bristvara. Landets jordgubbsodlare är oroliga för att de inte har tillräckligt med säsongsarbetskraft för att plantera ut jordgubbsplantor i tid. De behöver också säsongsarbetare för att plocka dem om ett par månader, säger Emma Frödå.
En stor utmaning med att ta emot arbetskraft från andra sektorer på marknaden är att rätt utbildning och kompetens saknas.
– Men vi bedömer att det viktigaste just nu är att säkerställa att arbetstagare och arbetsgivare möts och att arbetet kan komma igång. Det blir en utmaning, men vi tror också att det är ett yrke man lär sig genom att praktiskt utföra det, avslutar Emma Frödå.
Skogsnäringen har liknande utmaningar. Plantering och gallring av skog sker under en kort och intensiv säsong under våren.