Skenande elpriser skapar social, ekonomisk- och geopolitisk oro

Med skenande elpriser ser allt fler länder om sitt eget hus och säkrar den inhemska energitillgången inför vintern. Ryssland stryper exporten av naturgas till EU. Frankrike hotar i sin tur att strypa el- och gasöverföring till Storbritannien.

De höga energikostnaderna skapar också nationella sociala konflikter som påverkar ekonomin. ”De gula västarna” protesterar mot el- och bensinpriser runt om i Frankrike. I Italien startade en protestvåg efter information om att de redan höga elpriserna kan stiga ytterligare 40% kommande vinter och lämna fattiga i kylan.

I Kina har ökade energipriser redan lett till att fabriker stängs ned. Det spär på den växande komponentbristen (halvledare etc) som bidrar tillproduktionsstopp och uppsägningar/permitteringar i Europa. Svagare ekonomier riskerar att helt slås ut som en följd av de höga energipriserna.

I Sverige fortsätter exporten av energi att öka. Svenska företag och konsumenter börjar nu protestera mot priserna som mångfaldigats på bara ett år.

– Elpriserna har legat stilla i tio år. Det har hållit tillbaka investeringar i ökad överföringskapacitet från norra till södra Sverige. Det har också fördröjt introduktionen av förnybar energi. Nu krävs stora investeringar i vind-, vatten- och solkraft för att säkra EU’s oberoende från Rysslands gas och för att öka tillgång på grön, billig el, säger Roger Josefsson, Hållbarhetschef på Danske Bank.