Ludvig Rosenstam Åhman
Ludvig Rosenstam Åhman
Investeringsspecialist, Danske Bank Sverige

Tänk på allt som gick fel

Han kom från ingenstans och är numera börs-vd. Ibland låter det som att entreprenörer som tar sina bolag till börsen plötsligt fick en bra idé och lyckades med den. Det man glömmer är att dessa personer har jobbat hårt i flera år och misslyckats många gånger på vägen.

Låt dig inte luras av det du ser

Det är enkelt att bara ta hänsyn till de positiva utfallen och anta att de är normala. Men för varje bolag som blir en vinnare finns det ännu fler förlorare. Om vi bara minns vinnarna blir bilden skev. Då förlorarna kanske gick i konkurs kommer de inte med när du kollar på data över alla bolags utveckling. Detta kallas survivorship bias. Du uppmärksammar bara de saker som varar. Inte de som upphör.

Ett känt exempel från andra världskriget illustrerar fenomenet. För att få en fördel i luftkriget ville den amerikanska militären förstärka flygplanen, så att risken att de blev nedskjutna minskade. De tittade därför på skotthålen på de återvändande planen och ville stärka upp de delarna. Problemet vara bara att de enbart tog hänsyn till planen som återvände. Inte de som blev nedskjutna. Statistikern Abraham Wald påpekade att de borde fokusera på de områden som inte hade träffats, eftersom de plan som inte återvände troligen hade blivit träffade där.

Förloraraktier är vanligare än vinnaraktier

I ”Birth, Death, and Wealth Creation” (2023) skriver författarna att hälften av alla börsnoterade bolag i USA mellan 1926 – 2022 avnoterades inom 10 år från att de noterades. Dessa avnoteringar påverkar inte index nämnvärt, och man hör sällan talas om bolagen som inte längre finns, men de påverkar en koncentrerad portfölj. Ett stort misslyckande i en portfölj med ett fåtal bolag kan ta flera år att hämta sig från. Om du fokuserar på nedsidan kommer uppsidan automatiskt över tid. 60 procent av bolagen skapade samtidigt inget värde under perioden – de lyckades inte skapa en högre avkastning än en amerikansk statsskuldväxel.

På börsen hör man sällan om investerarna som inte lyckas slå index år efter år – trots att det gäller majoriteten av alla som håller på med aktieinvesteringar. I stället lyfter vi gärna fram de som lyckas överträffa index, vilket kan få det att verka enklare än vad det är, och då är det lätt att dras med. Problemet är att drömmen om att snabbt bli rik kan sluta i ett misslyckande – de flesta kommer misslyckas. Du kanske luras in på grund av survivorship bias, men du har troligtvis inte samma karaktärsdrag som de få som lyckas.

Om du lockas till aktiemarknaden för att det verkar som att många lyckas kommer du kunna få ett abrupt uppvaknande när du själv inte gör det. Förhoppningsvis får det dig att tänka om, i stället för att lämna börsen helt. För det ska du aldrig göra. En dålig strategi på börsen kan fortfarande vara bättre än att inte vara på börsen.