Har du någonsin köpt en aktie efter att du har hört hur mycket andra har tjänat på den? Har du någonsin sålt aktier baserat på negativa tidningsrubriker? Har du någonsin köpt eller sålt enbart baserat på utvecklingen den senaste tiden? Det här är exempel på snabba beslut. Undvik dem.
System 1 och System 2
Daniel Kahneman gick tyvärr bort nyligen, 90 år gammal. Tillsammans med Amos Tversky började han i slutet av 1960-talet göra experiment kring hur människor fattar ekonomiska beslut. De båda psykologerna kunde visa att vi inte är så rationella som ekonomiska modeller antar att vi ska vara. Tidigare hade andra psykologer kommit fram till slutsatsen att det är våra känslor som gör att vi agerar irrationellt, men Kahneman och Tversky menade att det var hjärnans design som var orsaken.
I boken ”Thinking, fast and slow” beskriver Kahneman två olika system som hjärnan använder vid beslutsfattande – system 1 och system 2. System 1 används när vi agerar instinktivt och snabbt. Ofta känslostyrt. System 2 är mer logiskt och eftertänksamt. Svaret på 11+11 kommer instinktivt, medan 11*11 kräver mer eftertanke. Vi borde använda system 2 mer än system 1 på börsen, men vår hjärna älskar genvägar och tar gärna de beslut som kräver minst energi. System 1 är den enkla vägen.
Håll fast vid din strategi
När vi använder system 1 förstärks våra tankefel på börsen, som att följa flocken (herding bias). Det var en nödvändig överlevnadsfaktor förr, men det skadar avkastningen i portföljen. Vi har också en tendens att anta att det som har hänt i närtid ska fortsätta i all framtid (recency bias), att tillskriva oss själva äran för lyckade investeringar men skylla dåliga investeringar på otur (self attribution bias), att fokusera på information som bekräftar det vi redan tror (confirmation bias), och att låta den negativa känslan av att förlora få större utrymme än den positiva av att vinna (loss aversion). Listan kan göras längre.
Dessa misstag kan begränsas genom ökad ansträngning från System 2, men det är ineffektivt och kräver mycket energi. Det är inte praktiskt för hjärnan att enbart förlita sig på System 2 vid alla beslut. Därför bör du aktivt försöka identifiera situationer där misstag kan ha betydande konsekvenser – som vid investeringar som potentiellt kan leda till stora förluster – och ha metoder för att undvika dem.
När du får höra om en het aktie, eller om att världen håller på att gå under, ska du inte automatiskt reagera på den informationen. Genom att ha en tydlig strategi och agera enligt den, i stället för att agera på känslor, är det enklare att undvika misstag på börsen. Om du har en långsiktig strategi är det troligt att ny information inte har någon större betydelse för dina investeringar. Lyssna inte alltid på dina instinkter. Tänk mindre snabbt.