Börsen har varit turbulent så länge börsen har funnits. Det kommer den fortsätta vara i perioder. Upp- och nedgångar är en del av börsens natur eftersom girighet och rädsla är en del av människans natur. Så även om aktiemarknaden slutar på plus majoriteten av åren brukar vi få ganska djupa nedgångar varje år. Under de senaste 50 åren har globala aktier gett positiv avkastning under 38 av åren, trots att den största nedgången varje år i genomsnitt har varit -14,3 procent. Börsnedgångar är inget ovanligt.
Volatilitet är priset du betalar
Finansskribenten Morgan Housel skriver bra om börsens svängningar. Precis som allt annat som är värt någonting har investeringar ett pris. Volatilitet på aktiemarknaden är priset du betalar för att få
avkastning som är högre än för obligationer eller på sparkontot. Och du betalar inte med kronor och ören. Du betalar med ångest och tvivel. Är du inte villig att betala det priset kan du inte förvänta dig någon vidare avkastning. Du behöver lära dig att hantera nedgångarna, för det högsta priset är att sälja på botten. Det är dyrt. Jättedyrt.
Investeringshorisonten är viktig. Behöver du inte pengarna på kort sikt ska du inte agera, och behöver du pengarna på kort sikt ska de inte finnas på börsen. När du tar risk med dina pengar kommer intervallet av möjliga utfall öka. Inom det intervallet finns både positiv och negativ avkastning. Men en längre investeringshorisont gör att intervallet kommer röra sig mer och mer mot positiv avkastning, i alla fall om du har en väldiversifierad portfölj. Varje 15-årsperiod sen 1980 har ett världsindex gett positiv avkastning – oavsett när du började investera. 10-årsperioder har gett negativ avkastning i 5 procent av fallen och för 1-årsperioder är samma siffra 17 procent. Sannolikheten för negativ avkastning ökar med minskad tidshorisont.
Håll dig till strategin
Det gäller att ha en tydlig strategi så du vet hur du ska agera när en nedgång kommer, för när börsen faller gäller det att fokusera på det du kan kontrollera. Du ska fortsätta månadsspara och förlita dig på din strategi även om känslorna i stunden säger något annat. Det är saker du själv kan kontrollera. Den japanska centralbanken, amerikansk arbetsmarknadsstatistik och geopolitik är svårare att kontrollera. Genom att köpa när det känns bra och sälja när det känns mindre bra förlorar du avkastning över tid. Gör inte det.
I kriser vill vi gärna avvakta. Inte agera förhastat. Bättre att stå utanför börsen och se vad som händer, men eftersom aktier och andra tillgångsslag tenderar att gå upp över tid är det i genomsnitt bättre att investera idag, i stället för att vänta tills imorgon. Trots att det går ner ibland. Agera på ett sätt som ger dig bäst sannolikhet att lyckas på lång sikt. Om du investerar idag, och fortsätter investera när du får pengar imorgon, har du oddsen på din sida.
Det som avgör avkastningen över tid är inte vad du köper eller vad du säljer, utan vad du äger. Det är vad du äger mellan transaktionerna som skapar din avkastning. Det är inte transaktionerna som skapar avkastningen. Kom ihåg det.